przez Aros5 26 Kwi 2008, 12:43
Trochę późno ale odezwać się trzeba jeżeli co niektórzy takie głupoty piszą. Narzekacie na to, że była do napisania charakterystyka, a nie rozprawka. Pokażcie mi 3 istotne różnice pomiędzy TĄ KONKRETNĄ charakterystyką która była na egazaminie, a dowolną rozprawką. Trzeba było postawić hipotezę (którego z bohaterów wybieramy), trzeba było podać argumenty dowodzące jego dorastania i poprzeć konkretnymi przykładami (wybierając cechy i zachowania) i napisać podsumowanie. Czy to taka różnica i utrudnienie

Narzekacie, że nie pamięta się lektur czytanych w pierszej klasie. To ja się pytam czemu egzamin odbywa się końcem kwietnia, czasem nie po to żeby mieć czas przypomnieć sobie niektóre rzeczy

Przeczytanie 6 zesztyów do polskiego (w moim wypadku) z tych 3latch nie zajmuje miesięcy.
kepa416 napisał(a):wiem ze duzo szkoł opuszcza kamienie na szaniec
To już jest temat na dyskusje w szkole, bo te lekury są podane w podstawie programowej języka polskiego dla gimnazjum i do egzaminu wypadałoby je znać.
Jeszcze moje osobiste odczucia. Egazmin banalny, choć wiersz Baczyńskiego tylko w połowie dobrze odczytałem. Głupie dla mnie jest punktowanie zadań otwrtych za 1pkt skoro w połowie trzeba podać pare informacji. Matematyka będzie na 49pkt, bo źle wyobraziłem sobie przyrost prosty.
Ostatnia sprawa, odnośnie systemu kształcenia. Faktycznie, obecny jest jedenym z gorszych, bo zanim zacznie się prawdziwa nauka w jeden szkole cykl kształcenia się kończy. Dużo lepszym rozwiązaniem była 8klasowa podstawówka i 4klaswoe liceum/5letnie technikum.
4770k @ 4,6GHz, HR-02 BW, AsRock Z87 Extreme4, Patriot 32GB 1600MHz, Gigabyte GTX 760 @ 1185/1752 MHz , XFX Pro 550W, Crucial MX550 1TB + Crucial BX100 256GB + Goodram Iridium Pro 240GB, Fractal Design Meshify S2, Genius HF1800, 3x Dell U2412M, Logitech G403, Tesoro Durandal,
HP Elitebook 2570p: i7 3630QM, 16GB RAM, 256+ 250 GB SSD, eGPU