ehhh a jednak sie odezwe tutaj bo jak widze ze ktos porownuje tom & jerry do niektorych anime to mnie skreca
wezmy na przyklad takie anime jak AKIRA - w wielu kregach uwazane za anime kultowe (nei bez powodu) i majace tyle wspolnego z bajkami dla dzieci co filmy z Rocco maja wspolnego z domowym przedszkolem
i wcale tutaj nei chodzi o krew, seks itd
ten film jest po prostu ciezki w odbiorze i zeby go zrozumiec trzeba go obejrzec kilka razy (ja go ogladalem kolo 5 i jeszcze wszystkich watkow nei lapie)
kolejny przyklad??
prosze bardzo
Ghost in the Shell na podstawie mangi Masamune Shirow - film dzieki ktoremu matrix wogole powstal (i nei jest to przesadzone stwierdzenie)
lecimy dalej???
nie ma sprawy
13 odcinkow seria Hellsing - nie pokazal sie jeszcze zaden film o wampirach ktory mialby taki klimat jak on (no moze wywiad z wampirem jest na tym samym poziomie)
nei jest to bezmyslna jatka pokroju Blade tylko przemyslany film
wszystkie dobre i zle strony bycia wampirem itd...
malo wam???
nie ma sprawy....
Cowboy Bebop - zarowno film pelnometrazowy jak i 26 odcinkowy serial - tego sie nei da opisac to trzeba zobaczyc
jest to chyba jedyne anime jakie uwielbiam a nei potrafie go opisac ani wlasciwie powiedziec dlaczego jest takie wybitne wiec kazdemu mowie to samo - trzeba to zobaczyc
moglbym tak wymieniac dalej
cala seria Neon Genesis Evangelion - kolejny kultowy film, Ninja Scroll - cudowny klimat feudalnej japonii, niesamowicie psychodeliczny Serial Experiments Lain gdzie po obejrzeniu dwoch odcinkow pod rzad mialem mysli samobojcze - tak przygnebiajacy klimat w nim jest, Video Girl Ai - anime gdzie bez bicia sie przyznaje uronilem lezke a zdaza mi sie to bardzo rzadko, komedia przy ktorej mozna sie poplakac ze smiechu - Love Hina (ogladalem to wiele razy), opowiesc o grupie dzieciakow ktore graja w gre online i zostaja w neij uwiezieni naprawde - seria Hack Sign oraz Hack Liminality
moge tak jeszcze pisac i pisac...ale po co???
dla tych dla ktorych anime to syf i tak zdania nei zmienia...