Był to okres tuż po zakończeniu sezonu grzewczego, kiedy wiosna jeszcze nie zdecydowała się, czy chce zostać na dłużej. Pamiętam ten specyficzny klimat – okna uchylone, bo w mieszkaniu zrobiło się duszno, ale na dworze wciąż chłodno. Siedziałem wtedy nad projektem, który miał być moim wielkim powrotem do formy po miesiącach stagnacji. Kawa stygła szybciej, niż udawało mi się ją wypić, a monitor świecił mi w oczy niczym latarnia morska dla zabłąkanego statku. Nie byłem zmęczony fizycznie, ale umysł miał dość. Potrzebowałem czegoś, co odwróci moją uwagę od tabel i wykresów, ale nie będzie wymagało odstawienia komputera. I wtedy, zupełnie przypadkiem, natrafiłem na reklamę platformy, o której wcześniej tylko słyszałem od znajomych. Vavada. Nazwa brzmiała egzotycznie, trochę jak imię tancerki flamenco albo marka egzotycznych przypraw.
Postanowiłem nie traktować tego jako ucieczki, ale jako eksperyment socjologiczny. Chciałem zobaczyć, co takiego jest w tych grach, że ludzie potrafią spędzać przy nich godziny. Zarejestrowałem się bez większych oczekiwań. Ot, kolejny wieczór, kolejna strona w przeglądarce. I wtedy pojawiło się pytanie, które zadaje sobie chyba każdy nowicjusz – vavada w co grać, żeby nie zanudzić się na śmierć w pierwsze pół godziny. Przeglądałem kategorie, przewijając dziesiątki kolorowych kafelków. Slot za slotem, ruletka, blackjack, jakieś gry z krupierami na żywo. Czułem się jak dziecko w sklepie ze słodyczami, które nie wie, czy chce cukierka owocowego, czy czekoladowego.
Zdecydowałem się na coś, co nie wymagało ode mnie skupienia godnego chirurga. Wybrałem automat z motywem egipskim. Nie dlatego, że wierzyłem w moc faraonów czy klątwę Tutanchamona, ale dlatego, że grafika była przyjemna dla oka, a muzyka w tle nie przyprawiała o ból głowy. Pierwsze spiny były mechaniczne. Klik, klik, klik. Wygrane? Symboliczne. Ale nie o wygrane chodziło. Chodziło o ten stan zawieszenia między jednym obrotem a drugim. Mózg odpoczywał. Nie myślałem o deadline'ach, o mailach, o tym, czy zdążę z fakturą do końca tygodnia. Po prostu patrzyłem, jak kolorowe symbole układają się w linie.
Po kilkunastu minutach poczułem, że to jednak nie to. Za spokojnie. Za mało adrenaliny. Wtedy przypomniałem sobie o zasadzie, którą usłyszałem kiedyś od kumpla z pracy – jeśli szukasz emocji, nie wybieraj pierwszego lepszego automatu. Zajrzałem do sekcji z grami, które miały wyższą zmienność. To tam działy się rzeczy, które potrafiły obudzić nawet najbardziej zblazowanego gracza. Znowu stanąłem przed dylematem vavada w co grać, ale tym razem podszedłem do tego metodycznie. Sprawdziłem, które tytuły mają najlepsze opinie wśród użytkowników, które oferują bonusy za darmowe spiny, a które po prostu mają klimat, który mi odpowiada. Wybrałem grę o tematyce morskiej. Wieloryby, perły, skarby ukryte w wrakach. Coś, co kojarzyło mi się z wakacjami i beztroską.
I wtedy coś się zmieniło. Nie chodzi o to, że od razu posypały się wielkie wygrane. Nie, to był proces. Najpierw małe wygrane, które utrzymywały mnie przy grze. Potem bonus, który dał mi kilkadziesiąt darmowych obrotów. Pamiętam, jak patrzyłem na ekran, gdy automat sam kręcił za mnie. To dziwne uczucie – oddać kontrolę maszynie, a jednocześnie mieć świadomość, że to wciąż twoja gra, twój czas, twoja decyzja o tym, kiedy przestać. W pewnym momencie zobaczyłem, że moje saldo urosło do kwoty, która nie była może fortuną, ale na pewno miłą niespodzianką. Trzycyfrowa suma, która mogła pokryć kilka przyjemności – dobry obiad, książka, może jakiś drobiazg do mieszkania.
Ale nie sama kwota była tu najważniejsza. Chodziło o to uczucie, które pojawiło się, gdy zdałem sobie sprawę, że przypadkowość ma swój urok. Przez całe życie starałem się wszystko kontrolować. Planowałem, analizowałem, przewidywałem. A tu, przy jednym z automatów, musiałem zaakceptować, że nie mam wpływu na to, co wypadnie. Mogłem tylko zdecydować, czy chcę grać dalej, czy nie. I to była właśnie ta lekcja, którą wyniosłem z tamtego wieczoru. Nauczyłem się, że czasem warto odpuścić. Nie wszystko musi być zaplanowane. Czasem wystarczy usiąść, kliknąć i zobaczyć, co przyniesie los.
Kolejne dni przyniosły mi coś jeszcze – większą otwartość na rozmowy o grach. Zauważyłem, że w moim otoczeniu jest więcej osób, które mają podobne doświadczenia. Kolega z działu IT opowiadał mi o swoich ulubionych slotach, o tym, jak szukał automatu z odpowiednim RTP. Inna znajoma mówiła o tym, że traktuje granie jako formę relaksu po pracy, trochę jak medytację, tylko z kolorowymi światełkami. I wtedy zrozumiałem, że to nie jest żaden wstyd ani temat tabu. To po prostu jedna z wielu form rozrywki, jak oglądanie serialu czy granie w gry na konsoli. Ważne, żeby zachować zdrowy dystans i nie traktować tego jako źródła utrzymania.
Wróciłem do platformy kilka razy w ciągu kolejnych tygodni. Za każdym razem wybierałem inne gry. Raz był to klasyczny owocowy slot, który przypominał mi automaty z lat dzieciństwa, widziane w okienkach budek z piwem. Innym razem postawiłem na grę z motywem przyrodniczym, gdzie zamiast bębnów były liście i kwiaty. Za każdym razem jednak towarzyszyło mi to samo pytanie, które stało się dla mnie czymś w rodzaju rytuału przed rozpoczęciem sesji. Vavada w co grać, żeby poczuć tę iskrę, ten dreszczyk, ale jednocześnie nie stracić głowy. Odpowiedź za każdym razem była inna, bo i ja byłem w innym nastroju. Czasem chciałem szybkiej akcji, czasem spokojnego obrotu, a czasem po prostu patrzeć, jak krupier rozdaje karty przy stole na żywo.
Z czasem odkryłem też, że platforma oferuje różne promocje. Nie chodziło tylko o bonusy powitalne, ale o coś, co nazywano cashbackiem. Zwrot części środków za aktywność. To miłe, gdy po kilku godzinach gry okazuje się, że mimo iż nie wygrałeś dużo, to i tak coś zostaje na koncie. To sprawia, że granie nie jest tylko jednostronnym wydawaniem pieniędzy, ale czymś w rodzaju wymiany – ty poświęcasz czas, a platforma odwdzięcza się drobnymi prezentami. Oczywiście, nie traktuję tego jako źródła dochodu. To raczej jak zbieranie naklejek w supermarkecie – miły dodatek, a nie cel sam w sobie.
Najciekawsze jednak było to, jak zmieniło się moje podejście do porażek. Kiedyś, gdy coś mi nie wychodziło, analizowałem to godzinami. Szukałem błędów, wyciągałem wnioski, planowałem poprawę. W grach losowych nie ma to sensu. Nie możesz przewidzieć, co wypadnie. Możesz tylko zaakceptować wynik i iść dalej. To mnie odprężyło. Nauczyłem się śmiać z nieudanych spinów, zamiast się denerwować. Bo przecież to tylko gra. Zabawa. Chwila oddechu od rzeczywistości, która czasem bywa zbyt poważna.
Pamiętam też rozmowę z bratem, który zapytał mnie, czy nie boję się, że wciągnę się za bardzo. Odpowiedziałem mu wtedy, że wszystko zależy od podejścia. Jeśli traktujesz granie jako sposób na szybkie wzbogacenie się, to faktycznie możesz się przejechać. Ale jeśli podchodzisz do tego jak do rozrywki – takiej samej jak kino czy kręgle – to nie ma w tym nic złego. Postawiłem sobie jasne granice. Nie gram dłużej niż godzinę dziennie. Nie wydaję więcej, niż mogę stracić bez żalu. I nie traktuję wygranej jako czegoś, co mi się należy. To bonus, miła niespodzianka, a nie plan.
Minęło kilka miesięcy, odkąd po raz pierwszy zalogowałem się na tej platformie. Przez ten czas nauczyłem się więcej o sobie niż przez wiele godzin terapii. Zrozumiałem, że mam skłonność do kontrolowania wszystkiego, ale też że potrafię się odprężyć, gdy dam sobie na to pozwolenie. Odkryłem, że przypadkowość nie jest wrogiem, ale czymś, co dodaje życiu kolorytu. A przede wszystkim przekonałem się, że granie może być miłym sposobem na spędzenie wieczoru, pod warunkiem że zachowamy zdrowy rozsądek i nie zapomnimy, że to tylko zabawa. Czasem siadam do komputera, otwieram stronę, patrzę na kafelki z grami i uśmiecham się pod nosem. Bo wiem, że niezależnie od tego, co wybiorę, czeka mnie chwila relaksu. A jeśli przy okazji uda się coś wygrać – tym lepiej. Los czasem tańczy z nami w rytmie, którego nie zna nikt inny. Wystarczy dać się ponieść, ale nie zgubić własnego kroku.