• Ogłoszenie:

Wieczór pełen drobnych zaskoczeń

Wszystko na temat programów: skąd pobrać, instalacja, użytkowanie, problemy, poszukiwane programy.

Wieczór pełen drobnych zaskoczeń

Postprzez cupheadltd Dzisiaj, 14:48

reklama
Środa, a ja mam wolne. To się zdarza częściej niż kiedyś, ale tym razem nikt nie stał mi nad głową. Córka nocuje u przyjaciółki po szkole, a mąż wyjechał na dwa dni do Niemiec. Mieszkanie pachnie wilgotną ścierą i cytrynowym detergentem, bo zdążyłam przetrzeć wszystkie półki. Leżę na kanapie, scrolluję rolki bez ładu i składu, a każdy filmik wydaje się nudniejszy od poprzedniego. Czuję ten szary, październikowy wieczór, który ciągnie się jak leniwa środa wypełniona byle czym. I nagle mnie olśniło – dawno, bardzo dawno nie sprawdzałam swojego konta w pewnym miejscu, które kiedyś dostarczało mi mnóstwa emocji. Poszperałam w folderze ze zdjęciami, znalazłam zrzut ekranu z tamtego roku. Na nim był napis: vavada login. Śmiech pusty. Przecież nie pamiętam hasła, wymyślone pod wpływem chwili. Ale dlaczego nie spróbować?

Podeszłam do biurka, usiadłam w piżamie w grochy, otworzyłam przeglądarkę. Strona wyglądała zupełnie inaczej, ale to nie miało znaczenia. Kliknęłam „przypomnij hasło”. W dwa minuty wygenerowałam nowe i w końcu wpisałam swój adres e-mail oraz świeżo utworzone hasło. Ten moment, gdy ekran robi się granatowy i pojawiają się ikony gier, wywołał we mnie dziwny, błogi spokój. Bo zrozumiałam, że w tym całym codziennym chaosie zapomniałam, jak wiele radości potrafi dać taka zwykła przerwa. Na koncie witało mnie jakieś 120 złotych, które zostało tam akurat z zeszłego roku, gdy wyczyściłam dział gier na szybko. Wtedy myślałam, że nagra się jakaś większa suma, ale życie mnie owszem, nauczyło jednego – nigdy nie korzystaj z gorączki na desktopie. Ale teraz miałam wolny wieczór i ani jednej chęci, żeby pędzić do sklepu po bułki czy odrabiać lekcje z przyrządówką.

Uwielbiam ruletkę, chociaż wielu mówi, że to ruletka tylko dla bogaczy. Nic bardziej mylnego. Za trzydzieści złotych podzielonych na drobne zakłady potrafi być jak kino akcji rozpędzone do maksimum w ciągu jednej sekundy. Włączyłam stół z krupierką blondynką. Po pięciu rundach byłam na plusie siedmiu złotych. Po jedenastu – jakieś dziewięćdziesiąt złotych do przodu. I bardzo dobrze. Zaczęłam myśleć poważniej, stawiałam na sekcje liczb, czułam to chłodne rozważanie decyzji. Potem przyszła seria dwudziestek, które wygrały dwukrotnie. Serce szybciej biło, ale nie miałam palącej potrzeby, żeby zostawić całe oszczędności. Włożyłam do gry tylko te 120 złotych z działania, i jasno określiłam próg: jeśli spadnę do zera, znikam stamtąd na kolejne pół roku. Ot, takie granie z paroma zasadami.

Z ciekawostek – przegrywałam, wygrywałam, śmiałam się, kiedy piłka wpadła w trzeci rząd. Po godzinie miałam na koncie niecałe 300 złotych. Suma wydawała się skromna, ale ja zachwycałam się nie pieniędzmi, tylko tym, jak w jednej chwili zapomniałam o boilerze, który bruździ od wczoraj, albo o rodzicach ciągle pytających o wnuki. Skupieni na kuli, na liczbach, jesteśmy jak astronomowie obserwujący przelot komety. Ani nie zarabiam w ten sposób na życie, ani nie traktuję tego, że będę milionerką, po prostu czuję, że ten wieczór jest właśnie mój. Wtedy pomyślałam o koleżance z pracy, która wiecznie marudzi, że nie ma hobby. Napisałam jej SMS-a: „mam takie miejsce, w którym weekend zawsze potrafi rozbawić kobietę po czterdziestce”. Ona odpisała pytająca buźką. Oczywiście, nie chciało mi się teraz służbowo tłumaczyć wszystkich szczegółów. Odpowiedziałam po prostu, że znajduje się na tym samym serwisie, gdzie wyszukuje się ulubione gry na automacie – a w razie problemów zawsze korzysta z tego samego adresu: vavada login. Trochę żartobliwe hasło, ale w kryzysie sprawdzone.

Wiecie, co jest najśmieszniejsze? W ciągu tamtego wieczoru zrozumiałam coś więcej niż tylko to, że wygrana potrafi cieszyć. Kiedy patrzyłam, jak historie bukmacherskie albo sloty opętają ludzi do tego stopnia, że potrafią wydać całą wypłatę, ja poczułam granicę. Gra to nie ma być leczenie nudy ani rekompensata za stresujące godziny przy lidze budżetowej. To ma być jak słodki deser – jeden malutki kawałek, nigdy cały tort. Bo moje wewnętrzne nastawienie sprawiło, że tamte dwie godziny spędziłam z sobą naprawdę w dobrym kontakcie. Nie genetyczna jeszcze cecha, brak talentu do liczenia, ale po prostu umiejętność mówienia „stop”. Zrobiłam sobie kawę, wyłączyłam ruletkę z wygraną 178 złotych, i wypłaciłam na kartę. Czułam dobre zmęczenie, jak po długim spacerze. Zobaczcie, ile radości może dać drobny gest, którego nikt inny nie widzi. Zamknęłam laptop, a mój zmarznięty nastrój ulotnił się w chyba dziesięć minut.

Rano obudziłam się z myślą, że wcale nie jestem hazardzistką, tylko człowiekiem, który potrzebuje czasem ucieczki od estetyki szarej kuchni i widoku rozładowanego telefonu. Wypłata przyszła błyskawicznie, przecież nie poruszały się ogromne miliony, ale jednak dreszcz emocji. Tego dnia pragnęłam tego dreszczu długo, bo miałam zwykłą pracę, wiadomo, koniec miesiąca, sprawozdania. Aż wieczorem wróciłam do tamtego miejsca bez wkładu, choć cóż, trzeba było mieć przynajmniej złotówkę na koncie, żeby wejść w tryb demo. Wtedy jeszcze raz przypomniałam sobie o tym, że można grać bez napięcia. I wiecie co? Mam czasem, po ciężkim tygodniu, dziwną ochotę, żeby wpisać vavada login i przez kwadrans obserwować koło ruletki – nie po to, żeby odzyskać przeznaczenie, tylko żeby zobaczyć, jak kapryśna bywa matematyka, kiedy człowiek ma humor.

Z teoretycznego punktu widzenia to nie jest dla mnie „sposób na pieniądze” – pieniądze odbieram jako środek wymiany, nie jako cel sam w sobie. Zyskałam o wiele więcej: poznałam własne ograniczenia i nauczyłam się cieszyć nawet z małych rzeczy, jak choćby to, że automat na szczęście nie przechodzi przez moją kartę. Po tamtych wieczorach czuję, że jestem bardziej świadoma tego, jak spędzam czas.
cupheadltd
~user

Dołączenie: 06 Wrz 2024, 21:31

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości