• Ogłoszenie:

Vista - brak napędu cd

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Vista - brak napędu cd

Postprzez cysiowy 09 Sty 2009, 13:00

reklama
Witam.
Niestety jestem posiadaczem systemu Vista, wczoraj po długiej przerwie postanowiłem uaktualnić system. Po kilku minutach czekania wyłączyłem komputer i wyszedłem z domu. Po powrocie i odpaleniu laptopa zniknął mi napęd cd. Nie ma go nigdzie, ani w Mój Komputer, ani w menadżerze urządzeń. Robiłem co mogłem, kasowałem różne wpisy w rejestrze (po znalezieniu wskazówek w innych topicach), sprawdzałem Biosa (tam jest cd rom). Niestety w momencie uaktualniania systemu zniknęły mi wpisy w funkcji przywracanie systemu i nie mogę powrócić do poprzednich ustawień.

Przed chwila cd się pojawił(w Mój Komputer), ale po włożeniu płyty znowu zniknął.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
cysiowy
~user

Dołączenie: 31 Gru 2006, 14:19

Vista - brak napędu cd

Postprzez wookiePL 09 Sty 2009, 15:24

http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/929461#top
. . .
Awatar użytkownika
wookiePL
~user

Dołączenie: 06 Sty 2009, 14:35
Pochwały: 2

Re: vista - brak napędu cd

Postprzez cysiowy 11 Sty 2009, 20:12

Niestety nie pomogło. Zauwazyłem ze cd rom znika i pojawia się gdy odłączę laptopa od prądu. Po odczekaniu 5-10 minut bez zasilania muszę ręcznie z biosa odpalić cd rom( nie zawsze widzi). Po jakims czasie problem sie powtarza.
cysiowy
~user

Vista - brak napędu cd

Postprzez wookiePL 11 Sty 2009, 20:48

hmmm.... to kilka konkrecików poproszę: jaki napęd CD i jaki laptop, czy masz jakieś wirtualne napędy, jakim programem wypalasz płytki, czy próbowałeś odinstalować aktualizację po której pojawił się problem? Czy próbowałeś odinstalować wszystkie napędy i dyski?
. . .
Awatar użytkownika
wookiePL
~user

Re: vista - brak napędu cd

Postprzez cysiowy 11 Sty 2009, 22:45

cd: TSSTcorp CDDVDW TS-L632N ATA Device
lap: HP Pavilion dv6000

Miałem wirtualne napedy, uzywałem daemona, ale juz kombinowałem z nimi i wyłączenie nie pomogło. Płytki wypalam Deep Burnerem. Z usuwaniem aktualizacji jest taki problem, ze było ich sporo, bo coś koło 30. Wszystkie instalowały sie naraz, nie potrafie określić która odpowiada za ten błąd( cofnąć ustawień się też nie da). Nie usuwałem żadnego napędu, miałem to zrobić ale wyleciało mi to z głowy.

Jak uda mi się jakoś odpalić cd, to postaram sie go odinstalować i dam znać jakie sa efekty.

Dodam tylko jeszcze, że identyczny, kupiony w tym samym czasie sprzęt ma moja siostra. Ona nie wyłączała aktualizacji i wszystko jej śmiga. Na jej kompie również jest daemon, deep burner.
cysiowy
~user

Vista - brak napędu cd

Postprzez wookiePL 12 Sty 2009, 00:51

Tak sobie pomyślałem. Jesteś pewny, że nie masz żadnego syfu na kompie ? ;] Poza tym jeżeli znowu nie będzie widział sprzętu to spróbuj w menadżerze przeskanować w jego poszukiwaniu i wtedy go odinstalować.
. . .
Awatar użytkownika
wookiePL
~user

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 39 gości