markopolo21 napisał(a):mam nadzieje że przekazałem jasno i zrozumiale o co mi chodzi.
tak chociaz na poczatku wygladało to jakbys chciał mieć ksiazke i kazda kartka róznej wielkości bo taki jest tekst na stronie
Więc po kolei:
Każda kartka nie zaleznie od tekstu jest drukowana w pewnych wymiarach. Czyli inaczej pisząc na kartce będziesz miał tyle wydrukowane ile jest w programie tekstowym na dana stronę.
Jesli tekst będzie krótszy wiadomo zostanie puste miejsce na dole strony.
Wszystko teraz zalezy od formatowania tekstu w samym programie poniewaz fakt moze drukowac tekst wyśrodkowany w strosunku do strony nie zaleznie od ilości tekstu, ale
mozna ustawic w samym edytorze by strony miały stałe marginesy z lewej strony i od góry i od prawej i od dołu tak jak chcesz więc nie będzie problemu z nierównym ułożeniem tekstów na stronach.
Nie wiem w jakim formacie masz ten plik tekstowy i jaki probram uzywasz więc nie moge poradzic co i jak zrobić.
Przykładowo w open office drukuje sobie naklejki z adresami jak chce wysłac list. Musialem poustawiac marginesy właścnie poniewaz "firmowo" były za duże.