jestem zielony w tych sprawach utorrent mam chyba dobrze skonfigurowany chociaz wszedzie podaja cos innego

mam taki problem
mam neostrade 1024 jak chce sciagac pliki to na dole programu utorrent mam zolty trojkat: "brak polaczen przychodzacych jesli status utrzymuje sie dluzej, moze on oznaczac problem z konfiguracja twojej sieci" a czasem czerwone kolko: "brak polaczenia,firewall lub router ogranicza locznosc, musisz otworzyc port, przez ktory inni beda mogli sie z toba polaczyc".A moje predkosci sa sciagania sa bardzo slabe od 25kb/s do 40. Z tego co czytalem w necie to wydaje mi sie ze wszystkiemu winien jest router, jak sprawdzam przekierowania portu to wyskakuje mi komunikat : "Error! Port 52293 does not appear to be open." Firewalla sprawdzalem w zaporze systemowej mam program utorrent w wyjatkach zapory. .Probowalem z tym http://10.0.0.10 ale bez efektow poniewaz nie posiadam loginu i hasla.
Dodam jeszcze ze neta mam z sasiadem i router jest podlaczony do 4 kompow, ja posiadam dwa sasiad tez ale bardzo zadko ich uzywa a i tak predkosc slaba. Bardzo prosze o pomoc .
moj router:
"INTELLINET-active network"