Geniusz napisał(a):podali byscie link do 8.5 tylko ze spolszczeniem i crackiem czy tam cd keyem.
RufusFCB napisał(a):aha i jakbym instalaowal 8.5 od razu na 8.2 znaczy bez odinstalowywania jej to czy moje ustawienia i skiny pozostaną bez zmian
konkretnie to jakie zmiany sa w tej operze 8.5 ?? ja mam 8.2 ....
Opera 9 - Merlin (testowa wersja - preview 1)
dnia 20 października 2005, o godzinie 19:26:53
Dziś OS ASA z grubej rury wystrzeliła nową Operę. Czyli pojawiła się Opera 9.0 Merlin. A co nowego w niej? O ja cie... oj dużo... Najpierw co nowego w silniku (trochę skopiowana lista od Tima Altmana - wybaczycie?)
XSLT 1.0
XPath 1.0
Web Forms 2.0
Web Apps 1.0 CANVAS element
designMode - czyli będzie można formatować tekst w formularzach (na blogach, allegro, poczcie przez www) - nie ma jednak HTML-a w listach.
Trochę Selektorów CSS3
TLS 1.1 i jego rozszerzenia, a SSL 2 jest domyślnie wyłączone
Częściowo SVG Basic 1.1 - wcześniej była wersja Tiny
Test Acid2 wyświetla się prawie poprawnie, poprawiono wyświetlanie elementów object i iframe powyżej resztą strony (np. dynamiczne menu były zasłaniane przez animacje Flash).
Rozszerzenia Netscape Plug-in API
M2 dorobiło się obsługi Atom 1.0 i ponownie nowego silnika dla IMAP - miał już być w Operze 8. Nie pojawił się panel RSS, ale w interfejsie się niewiele zmieniło, więc może jeszcze będzie (marzenie ściętej głowy).
Najciekawszą nowością jest chyba: opera:config. To takie coś na wzór about:config w Firefoksie - można zmieniać chyba wszystkie ukryte opcje Opery. A jeżeli takie coś się pojawiło to wydaje mi się, że w pełnej wersji Preferencje zostaną okrojone. I to znacznie. Są preferencje dla stron (dla każdej inne) - przeczytaj jak to dokładnie działa. Coś podobnego w ostatnim Netscape było.
Można przeładowywać dokumenty XML powodujące błędy jako HTML. Jest także wbudowany podgląd żródła HTML - w przeciwieństwie do FF można w nim edytować kod. A zapisanie spowoduje przeładowaniem strony z cache. Szkoda, że nie koloruje kodu.
Z menu podręcznego można wybrać blokadę karty - tak aby jej przez przypadek nie zamknąć. Przy wyszukiwaniu wszystkie znalezione wyrazy zostają podświetlane (żegnaj skryptozakładkoDomyślną identyfikacją jest wreszcie Opera - ciekawe czy do finalnej wersji tak zostanie. W pasku adresu pojawiła się gwiazdka - sygnalizuje ona czy strona jest dodana do zakładek. Kliknięcie na nią pozwoli na dodanie strony do zakładek. Zmieniono kilka skrótów (np. CTRL+N otwiera nowe okno a nie kartę).
Więcej informacji można znaleźć w oficjalnym changelogu, polskim wątku na forum, ogłoszeniu na forum Beta Testing, wpisie Tima Altmana oraz na planetach Operowych.
UWAGA: wersja ta jest testowa, więc zalacana jest specjalna ostrożność - najlepiej używać nowego profilu (czyli np. zaistalować w katalogu Opera9). Nie wolno podawać także bezpośredniego linku do pliku instalacyjnego. To nie jest wersja ostateczna - może zawierać błędy.
Ja napisał(a):Niestety występują problemy z logowaniem się na jakiekolwiek forum
Ja napisał(a):A mi niestety po kliknięciu na "zaloguj" wyświetla się tylko pusta, biała strona...
The Game napisał(a):Mam małe pytanko. Używam opery 8.1 i moge scagac nią torrenty a czy wersja 8.5 też ma taką możliwość
Ja napisał(a):ale może Opera 9.0 - finalna wersja będzie miała taką możliwość...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości