Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

legalnie ... • programosy.pl

• Ogłoszenie:

legalnie ...

Tutaj można umieszczać wszystkie sensowne tematy nie pasujące do reszty działów tematycznych. Siadaj, gadaj, opowiadaj ;)

Legalnie ...

Postprzez Ellcorn 17 Sty 2007, 16:48

Witam !!
Mam pytanie co do legalności.
1. Czy programy freeware pobrane za darmo z internetu mogę wypalić w celach nie komercyjnych i do użytku prywatnego na płycie cd?
2. Czy poprawki do gry ściągnięte z internetu mogę sobie wypalić na płyte?
np. Mam warcrafta 3, a że liczba poprawek jest tak ogromna, że niechcę za każdym razem ich na nowo pobierać, więc chcę je wypalić na płytę.
3. Gdzie mogę (w internecie) znaleść zbiór wszystkich praw dotyczących właśnie komputerów itp.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ellcorn
~user

Dołączenie: 03 Lut 2006, 18:21
Miejscowość: Bieruń

Postprzez michal_k 17 Sty 2007, 16:53

Ad 1. Tak, programy freeware są programami darmowymi. Nie przeznaczonymi do sprzedaży http://pl.wikipedia.org/wiki/Freeware
Ad 2. Jeżeli masz oryginalną grę wydaje mi się że jak najbardziej.
Ad 3. m.in http://www.prawnik.net.pl/pwi/faqanna.htm
Awatar użytkownika
michal_k
~user

Dołączenie: 29 Cze 2005, 10:29
Pochwały: 8

Postprzez DeadOrAlive 17 Sty 2007, 16:57

Ad 1. TAK

michal_k napisał(a):Ad 2. Jeżeli masz oryginalną grę

możesz nie mieć gry i ściągać a nastepnie archiwizować sobie patche do wszelkich gier.

Ellcorn napisał(a):zbiór wszystkich praw dotyczących właśnie komputerów

szukaj w google pod hasłem "prawa autorskie"
Awatar użytkownika
DeadOrAlive
~user

Dołączenie: 02 Cze 2005, 19:58
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Pochwały: 511

Postprzez Fczas 17 Sty 2007, 16:58

michal_k napisał(a):Ad 2. Jeżeli masz oryginalną grę wydaje mi się że jak najbardziej.

Nawet jeżeli nie ma tej gry(lub ma gdzieś schowaną 'legalną' :wink:) to można patche nagrywać na płyty, bo przecież są to darmowe pliki wydawane przez producentów gier itp.
Offline...
Awatar użytkownika
Fczas
~user

Dołączenie: 05 Mar 2006, 15:43
Miejscowość: z tont :P
Pochwały: 31

Powróć do Pog@duchy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości