• Ogłoszenie:

Zamrożony pulpit przy starcie

Wszystko odnośnie systemów z rodziny Microsoft

Postprzez Krepa 15 Paź 2009, 11:55

reklama
Witam.

Gdy startuję Windowsa przez pierwsze około 60 sekund albo więcej nie wyświetla się żadna ikona pulpitu. To mocno przeszkadza i irytuje.
Używałem różnych programów do optymalizacji i oczyszczenia mojego XP, ale ten jeden problem nadal ma miejsce. Użyłem Odkurzacza, Diskeeper Lite, PageDefrag i Bootvis. Do tego usunąłem zbędne programy z atostartu i nadal nic. W Avast ustawiłem opcję "Opóźnij ładowanie usług avast! po pozostałych usługach systemowych", więc to nie on. Mam pewne podjerzenia co do orpogramowania drukarki "HP Digital Imaging Monitor", ale nie jestem do końca pewien czy to jest źródłem problemu. Z góry mówię, że nie mogę go wykluczyć z uruchamiania przy starcie Widowsa, bo wówczas nie będę mógł korzystać z drukarki bez odpalenia osobno tego programu np. z skrótu na pulpicie. Może można jego uruchomienie przesunąć? Kto pomoże?

P.S.
BTW Firefox koszmarnie mi działa, czy aktualizacja na nowszą wersję spowoduje usunięcie zakładek (ulubionych)?

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Tomasz
Krepa
~user

Dołączenie: 14 Kwi 2007, 15:14

Postprzez jarski185 15 Paź 2009, 12:13

zaczalbym od logow-poczytaj zasady dzialu bezpieczenstwo
Awatar użytkownika
jarski185
~user

Dołączenie: 10 Lut 2008, 18:49
Pochwały: 285

Postprzez Krepa 15 Paź 2009, 17:25

Ok sprawa rozwiązana.

Dla potomnych z podobnym problemem:

Faktycznie winowającą był program obsługujący drukarkę HP o nazwie: HP Digital Imaging Monitor który spowalniał start systemu. Rozwiązaniem okazało się zajrzenie do services.msc (Start>Uruchom>wpisujemy komendę services.msc>OK). Tam odnalazłem usługę o nazwie hpqcxs08 i przestawiłem ją (prawy klik>właściwości) na tryb uruchamiania z "ręczny" na "automatyczny" i problem zniknął!

Temat można zamknąć i jednocześnie zostawić, może kiedyś ktoś w akcie desperacji mając identyczny problem zajrzy tutaj i sobie z nim poradzi :) Pozdrawiam!
Krepa
~user

Dołączenie: 14 Kwi 2007, 15:14

Powróć do System Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości