• Ogłoszenie:

Linux na stary komputer | problem z instalacją

Dyskusje i problemy z Unix'ami

Postprzez d4w1dl 06 Lis 2010, 12:09

reklama
Szukam systemu na mój komputer. Myślałem o cholernie małym linuxie (dsl). Nada się do AMD 525 MHz SDRAM 160MB czy znajdzie się coś lepszego? Służyć będzie do internetu, i office'a. I właśnie czy na linuksie da się zainstalować MS Office czy jestem skazany na open office'a? Chciałbym też móc zainstalować javę do gry na kurniku. To tyle co do moich oczekiwań wobec systemu.
Mam problem z instalacją bo nie posiadam napędu, a gdy chcę zainstalować z pendrive'a to nie mam w biosie możliwości wyboru USB. Mogę jakoś zainstalować go z dysku, bo mam Xp, który ostatnio bardzo zwolnił? Mam dwa hdd: 2 i 4gb sciana
d4w1dl
~user

Dołączenie: 25 Gru 2007, 15:14
Pochwały: 3

Postprzez jarski185 06 Lis 2010, 12:49

Jeśli masz napęd dyskietek to można ewentualnie go ewentualnie tak odpalić ftp://ibiblio.org/pub/Linux/distributions/damnsmall/current/bootfloppy.img
W zasadzie najlepiej byłoby Ci skołować jakieś cd, podłączyć zainstalować i będzie na pewno mniej kombinowania.
Awatar użytkownika
jarski185
~user

Dołączenie: 10 Lut 2008, 18:49
Pochwały: 285

Postprzez d4w1dl 06 Lis 2010, 13:01

nie mam napędu dyskietek, a nagrywarkę DVD mam pod SATA
szukam więc pomocy na tym forum w znalezieniu innego rozwiązania
d4w1dl
~user

Postprzez numerant* 06 Lis 2010, 16:45

DSL będzie działał na takim sprzęcie całkiem dobrze, jednak mam wątpliwości co do szybkości działania Javy czy też OpenOffice. MS Office uruchomisz, ale będziesz musiał użyć do tego Wine (które w DSL można łatwo zainstalować).

Co do instalacji -> możesz podłączyć dysk do swojego kompa i z niego przeprowadzić ten proces.
Laptop: Asus K53SV-SX187V || Ubuntu 12.04 | Mac OS X Lion | Windows 7 Home Premium x64
Najbardziej lubię wizualizować sobie ostateczny krach systemu korporacji.
Awatar użytkownika
numerant*
~user

Dołączenie: 19 Sie 2005, 18:38
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 89

Postprzez d4w1dl 12 Lis 2010, 15:36

zalatwilem sobie naped CD, wiec moge zainstalowac z plyty. Mam dwa dyski. Skad mam wiedziec jak bedzie sie nazywac ten na ktorym nie ma XP (hda)? Mam go przed instalacja sformatowac? Czym? Na jaki system plikow?
d4w1dl
~user

Powróć do System Linux / Unix

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 46 gości