• Ogłoszenie:

Jak szybko postawić sklep online

Tutaj można umieszczać wszystkie sensowne tematy nie pasujące do reszty działów tematycznych. Siadaj, gadaj, opowiadaj ;)

Postprzez Rsohar 05 Gru 2025, 14:30

Muszę na szybko postawić prosty sklep internetowy dla żony, ale nie mam czasu uczyć się programowania. Chodzi o sprzedaż rękodzieła, więc nie będzie to jakiś Amazon, ale musi działać sprawnie. Zależy mi na gotowych rozwiązaniach, typu instalacja jednym kliknięciem. Czy da się to zrobić w jeden wieczór bez zatrudniania agencji interaktywnej? Jakiego hostingu do tego użyć?
Awatar użytkownika
Rsohar
~user

Dołączenie: 13 Maj 2024, 14:20

Postprzez Yeim 05 Gru 2025, 14:43

Spokojnie ogarniesz to sam, teraz technologie poszły tak do przodu, że nie trzeba pisać ani linijki kodu. Najlepiej postawić sklep na gotowym silniku jak PrestaShop albo po prostu WooCommerce na WordPressie. Szukaj hostingu, który ma autoinstalator Softaculous - to takie narzędzie, gdzie wybierasz "Sklep" i on sam wszystko wgrywa na serwer. To oszczędza mnóstwo czasu i nerwów z konfiguracją baz danych. Rzuć okiem na ProHoster, bo oni mają ten autoinstalator w pakiecie, plus specjalne optymalizacje pod CMS-y. Dodatkowo dostajesz darmowy kreator stron, więc możesz wyklikać wygląd sklepu metodą przeciągnij i upuść. Ważne dla sklepu jest bezpieczeństwo, a tam masz ochronę przed atakami i darmowy certyfikat SSL, co przy płatnościach online jest obowiązkowe. Dzięki dyskom SSD produkty będą się wczytywać szybko, a klienci nie uciekną przez wolne ładowanie. To chyba najszybsza droga, żeby ruszyć ze sprzedażą w jeden wieczór.
Awatar użytkownika
Yeim
~user

Dołączenie: 13 Maj 2024, 14:55

Postprzez Rsohar 05 Gru 2025, 14:54

Brzmi to jak plan idealny na ten weekend. Właśnie o takie ułatwienia mi chodziło, żeby nie grzebać w plikach konfiguracyjnych. Skoro SSL jest w cenie, to żona będzie spokojniejsza o dane klientów. Zabieram się do roboty.
Awatar użytkownika
Rsohar
~user

Dołączenie: 13 Maj 2024, 14:20

Powróć do Pog@duchy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości