Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mati/domains/forum.programosy.pl/public_html/includes/bbcode.php on line 112

błąd konfiguracji dysku? • programosy.pl

• Ogłoszenie:

błąd konfiguracji dysku?

Wszystko odnośnie systemów z rodziny Microsoft

Błąd konfiguracji dysku?

Postprzez jbshn 13 Maj 2007, 09:50

reklama
Witam!

Otóż problem wydaje się pozornie prosty (z tego, co widziałem w innych tematach na różnych forach), ale żadne rozwiązanie tu nie działa.

Prezentując problem: porządkując jeden z dysków, które mam w komputerze nieopatrznie skasowałem także partycję startową, co skutkuje takim oto błędem:

1. System się po prostu nie uruchamia.
2. System JEST widziany przez płytkę z Windowsem przy uruchamianiu odzyskiwania.
3. FIXBOOT wywala błąd.
4. FIXMBR nie powoduje żadnych zmian, FIXBOOT nadal nie może znaleźć dysku.
5. Po zainstalowaniu nowego systemu Windows na dysku obok testując wszystkie możliwe kombinacje disk(x)rdisk(y)partition(z) każda poza nowym systemem wywala "sprzętowy błąd konfiguracji dysku".
6. Dysk jako dane jest widziany z nowego systemu i wszystko niby można z nim robić, tylko, że nie jest oznaczony w menedżerze dysków jako "Zdrowy (system)".

Jako ciekawostkę dodam, że dysk z plikami archiwalnymi nie wiem czemu nazywa się "(system)".

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
jbshn
~user

Dołączenie: 13 Maj 2007, 09:40

Postprzez kahoona 13 Maj 2007, 11:38

Pytanie - usunąłeś partycję w punkcie 5, założyłeś nową, sformatowałeś, a później zainstalowałeś system?

I niezależnie od tego - czy zewnętrznym programem (partition magic na przykład) nie można oznaczyć partycji jako aktywnej - systemowej?
...no to żegnam... i kropka.
kahoona
~user

Dołączenie: 24 Kwi 2006, 10:19
Pochwały: 475

Postprzez jbshn 13 Maj 2007, 12:39

W punkcie 5. nie było już partycji. Założyłem, sformatowałem i jest system.

Zaraz spróbuję z tym partition magic.

I mam jeszcze jedno pytanie: jak wyznaczyć wartości x, y i z przy disk(x)rdisk(y)partition(z)?

Uzupełniam: nie zrobię tej systemowej aktywną, bo to dysk logiczny...

Wtóre uzupełnienie: jakoś zrobiłem ją aktywną, ale nadal nie chce się uruchomić.
jbshn
~user

Postprzez kahoona 13 Maj 2007, 18:31

To byłoby ciekawe, gdyby udało Ci się zrobić partycję logiczną jako systemową :?

Mam dziwne wrażenie, że masz ponad 4 partycje - i 4 są już podstawowymi. Stąd problemiki z ustawieniem tej pierwszej jako aktywnej/systemowej.

Wpis w boot.ini dla systemu będącego na pierwszej partycji (C) dysku wpiętego jako MAster na pimary IDE:
disk(0)rdisk(0)partition(1)
...no to żegnam... i kropka.
kahoona
~user

Dołączenie: 24 Kwi 2006, 10:19
Pochwały: 475

Postprzez jbshn 14 Maj 2007, 20:09

przykro mi, jesteś w błędzie... w chwili problemu były dwa dyski (i tak jest cały czas), a na każdym jedna partycja podstawowa i rozszerzona z dwoma dyskami logicznymi.

Jako systemową partycję logiczną oznaczył w jakiś dziwny (też nie mogę wyjść z podziwu) sposób program DISKPART. Nie wiem jak, ale jakoś mu to wyszło.
jbshn
~user

Powróć do System Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości