jestem po kilku godzinach przekopywania sie przez ten temat i pokrewne

zaraz padnę.... a więc zaczynam.
mój system:
Windows XP (pirat )
, zainstalowany SP1
programy:
firewall : ZoneAlarm i antywirus: Avast , zapora systemowa wyłączona
SIEĆ:
łącze radiowe 512/128 kbps , dostawca na folderze reklamowym napisał , że jest to linia 2MB , w trayu wyświetla mi 11MB , linia dzierżawiona od TPSA.
CHARAKTERYSTYKA:
sieć chodzi super, pingi dostępowe niskie, przy ssaniu plików przez zapisz na pulpit lub jakiegos downloadera predkosc dochodzi do 90 KB/s, a wiec nie jest tak zle. po wlaczeniu emule przy takich ustawieniach jakie podaje nizej nie mam problemu z wczytywaniem stron czy ssaniu plikow, widoczne oczywiste zwolnienie.po wlaczeniu emule pingi dostepowe wzrastaja, ale to juz wina mojego dostawcy (kij mu w oko )
ID mam LOW , nie mam zewnetrznego IP, wewnetrzne to 10.10.30.14
1.jestem po reinstalacji. do tej pory używałem emule eMule0.44b_Installer . miałem takie ustawienia :
pobieranie 64KB/s wysyłanie 32 KB/s porty:
TCP 4662 UDP 4672 ilość źródeł na plik:
ostateczny limit: 2000 limity połączeń:
ilość połączeń: 2000 bez limitow polączeń, ustawienia te wymyśliliśmy sami z sąsiadem

.jak mi to chodziło? calkiem dobrze, po rozpędzeniu się największy transfer plików jaki miałem to 50-55 KB/s , średnio po 30 20 wieczorami wiadomo więcej.
KWESTIE DO WYJAŚNIENIA:
1jak ustawić emule ?
2 dzisiaj zainstalowałem eMule0.47a-Installer. na innej partycji niż wcześniej.przeniosłem pliki ze starego katalogu Temp do nowego.
problemA gdy kopiowałem cały katalog config z wersji eMule0.44b , to przy włączaniu eMule0.44b LOG pokazywał , że nie mam w ogóle połączenie z siecią:/ , następnie zainstalowałem eMule0.47a, po skopiowaniu katalogu config z wersji eMule0.44b do wersji eMule0.47a przed włączeniem sie programu jest coś takiego : "nie udało się utworzyć Pobrane pliki w katalogu F:program Files/eMule/Incoming system nie może odnaleść określonej ścieżki" , taki sam komunikat dotyczy Temp. CZY TO JAKIŚ PROBLEM , chyba nie??
problemB mam przenosić cały katalog config czy tylko pliki :
clients.met- zawiera informacje o wszystkich osobach mających u ciebie kredyty
preferences.dat- zawiera twój unikatowy userhash, dzięki któremu jesteśmy rozpoznawalni w sieci edonkey, stosowany w systemie kredytowym i przy liście przyjaciół.
inne pliki z mojego starego katalogu to:
cancelled.met,emfriends.met,known2.met,known.met,server_met.old,
statistics też je kopiować ?? a co z tym błędem wtedy opisanym w problemieA wyżej ?
3po skopiowaniu mam takie same dojście do plików jak wcześniej , czyli kredyty są zachowane ??
4kopiować pliki przed włączeniem emule po raz pierwszy , żeby mi się nie zrobił nowy nr czy jak nadpisze to i tak jestem traktowany jako stary użytkownik ?
5aktualnie mam 11 plików w emule dodanych, czy mozna np 30 dodać, i nie będzie jakichś ograniczeń, ilość dodanych plików wpływa na coś??
6co to znaczy ze plik jest zatrzymany? ściagam cd1 filmu Monachium ,czyli nowości a cd 2 jest zatrzymane.jest sens czekać na ten plik ?
7dlaczego ode mnie są ssane tylko pliki które aktualnie ssam lub te ktore mam na liscie a nie te starsze juz dawno zakonczone??druga sprawa ja nie mam miejsca na dysku za duzo, i kazde archiwum rar od razu rozpakowuje i usuwam , czy rozpakowane archiwum jest tak samo traktowane jak spakowane? bo jak nie to chyba trzeba i jedno i drugie trzymać, w takim razie będę musiał je jeszcze raz spakować

??
8jak zaznaczam pliki do udostepnienia to tylko folder głowny czy podfoldery tez ? [w ogole w najnowszym emule jest chyba jakis blad i trudno zaznaczyc folder, klikasz w kwadracik a przeskakuje na nazwe pliku , po kilka razy musze probowac:/]
9pliki w Incoming , jaki priorytet ustawiac ? i o co w ogole chodzi z tym priorytetem
10na forum byl link do strony gdzie emule moze pobrac liste najlepszych serwerow i w ogole wszystkich i jeszcze jedna opcja. klikam add to emule , niestety LOG pokazuje ze nie moze pobrac.... czemu ?
11do jakiego serwera sie podlaczac ? ja podlaczam sie automatycznie przy starcie i nic nie zmieniam .to dobrze?
12http://forum.programosy.pl/nastepny-vt12078.html?postdays=0&postorder=asc&start=195
" PROemule 3.2 (simple the best) . Według mnie rewelacyjny programik.Mam go dwa miesiące a pociągnął już tyle co zwykły emule przez pół roku.Używam wyłącznie teraz tą wresję>Importowałem wszystko z emule. " bedzie lepszy jezeli mam radiówkę ???
13komu dawać slot ?? temu od ktorego ssam najwiecej czy jak?
14jaki priorytet dla plikow w oknie glownym? ja mam wszystkie auto . i w ogole na co wplywa ten priorytet?
15ustawiac proxy?i na co to wplywa? do tej pory mialem ustawione takie jakie moj dostawca kazal mi ustawic w explorerze czy firefoxie.
adres 10.10.30.254 port 8080 typ ustawialem zawsze na HTTP1.1
16 moj dostawca twierdzi ze nie moze mi przekierowac portow zebym mial zewnetrzne IP bo wtedy tylko mi chodzilby emule. prawda li to? czy tylko wali scieme bo jest smierdzacym leniem

?
17czy tunelowanie portow pomoze mi mieć HIGH ID ?
POZDRAWIAM WSZYSTKICH, MAM NADZIEJE ZE WYCZERPALEM TEMAT, PROSILBYM O ODP NA WSZYSTKIE PYTANIA , TAKZE CHRONOLOGICZNIE ZEBY SIE NIE POGUBIC