Witam mam problem przy włanczaniu kompa wyskakuje mi komunikat: błąd odczytu dysku Naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować a stało mi sie to przez podpięcie drugiego dysku 20GB Qantum, ten co uzywalem to WD250 ATA. Chciałem cos sobie zgrać z 20GB dysku na swój 250GB i odpalił mi sie komp z windowsa tego z 20GB przezuciłem co trzeba później odpiolem ten dysk i gdy chce odpalić windowsa wyskakuje błąd odczytu dysku. A najgorsze jeszcze jest to ze gdy podpiolem jeszcze raz ten dysk 20GB to ładuje sie windows z niego ale wyskakuje mi skandisk tych partycji na ktore cos przezucałem oczywiscie partycje dysku 250GB gdy anulowalem skandisk odpalil sie windows ale pokazuje mi tylko 1 partycje z tego dysku 250GB ale nie pokazuje wielkosci jak chce wejsc to błąd wyskakuje dysk jest uszkodzony lub nieczytelne czy cos takiego dokladnie nie pamietam. Probowalem jeszcze zeby scan disk sie zrobił to zaczoł mi usówać dane to go zresetowalem od razu.
Kurde nie wiem co robić jest szansa na odzyskanie danych.
Zabieralem się juz za format bo raz tak mialem juz to zainstalowalem drugiego windowsa i chodziło ale teraz to chyba nie pomoze bo przy instalacji pokazuje mi moja partcje byłą C 10GB i reszte 220GB nie podzielone i pewnie jak bym zainstalował na tej C to pozniej nie odczyta mi danych z pozostałych partycji D,E,F bo przy instalacji wogole ich nie pokazuje

Co tu robić od czego zacząć??? PROSZĘ o jakieś porady.