Po instalacji xp nie ma opcji wyboru systemu tylko automatyczne bootuje się system który zainstalowałem jako drugi(xp). Czy jest sposób aby można było włączyć to wybieranie?
undermess napisał(a):Czy jest sposób aby można było włączyć to wybieranie?
bootrec
Manieq napisał(a):Co wy chłopaka kołujecie? Pobierz program Vista Boot Pro. Wrzuć bootloader visty, dodać xp i gotowe. Kombinujecie jak pies pod mostem
undermess napisał(a):spróbuje wszystkich propozycji ale niestety nie mam płyty (nie dało dzwoniłem do centrum hp i powiedzieli że wyślą pocztą) może spróbuje ściągnąć mało legalną viste zresztą jak mam licencje to chyba moge mieć kopie zapasową systemy nie?
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows VISTA" /noexecute=optin /fastdetect
undermess napisał(a):jeszcze lepiej "Nie można uruchomić systemu windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
<katalog główny windows>system32\hal.dll.
zainstaluj ponownie kopię tego pliku"
undermess napisał(a):i najpierw zainstaluje XP a potem viste potem będzie wszystko dobrze
undermess napisał(a):specjalnie tworzyłem nowe partycje i już myślałem że bedzie ok jak to zainstaluje a tu zonk
"Uruchamiamy Windows Vista i wykonujemy następujące czynności, aby dodać do bootloadera starsze systemy Windows. Uruchamiamy Wiersz polecenia (Command Prompt) na prawach administratora. Wpisujemy x:\boot\bootsect.exe –NT60 All (x – litera przypisana do CD-ROM’u). Następnie dodajemy wpisy uruchamiające starsze systemy operacyjne. Na przykład dla Windows XP robimy to tak: bcdedit.exe -create {ntldr} -d "Windows XP". Określamy partycję z zainstalowanym systemem bcdedit.exe -set {ntldr} device partition=y: (y – partycja aktywna). Na końcu określamy ścieżkę pliku ntldr: bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr, oraz ustawiamy kolejność wyświetlania wpisując bcdedit.exe -displayorder {ntldr} -addlast"
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości