W najbliższym czasie mam zamiar ponownie wgrać system Windows (XP)
tzn. zrobić tak zwany format dysku C i ponowne wgranie systemu, jednak nigdy tego nie robiłem i mam do was kilka pytań.Powód, dla którego chcę zrobić format to ogólny bałagan na dysku, komputer powoli chodzi i sie ,,muli" robiłem już wszystko: skanowałem czyściłem programami(jv16 power tools,Ccleaner,odkurzacz,) robiłem defragmentację dysku, jednak mimo wszystko komputer nie spełnia moich wymagań(kiedyś działał o wiele lepiej).
Poza tym mój komputer mam już 2 lata i od tego czasu ani razu nie było formata i ponownego wgrania systemu.Płytkę z Windowsem mam oryginalną.
Oto mój sprzęt:AMD Sempron 2300+ 1,58Ghz 256 MB RAM DDR karta Radeon 9250 128 mb (jeśli potrzeba więcej informacji o sprzęcie to podam)
Oto moje pytania:
1.Jakie sterowniki (do jakich podzespołów komputera) będę musiał zainstalować po wgraniu Windowsa?(do karty, płyty głównej itp.)
2.Czy wszystkie niezbędne sterowniki znajdę w internecie?Czy wszystkie są darmowe?
3.Proszę, podajcie mi link lub napiszcie o tym jak krok po kroku zrobić tę reinstalację Windowsa wraz z formatem.
4W jaki sposób formatuje się inne dyski np na E mam muzykę i śmiecie
czyli formatuję tak: Prawy przycisk myszki na dysk i ,,formatuj" czy innym sposobem?
5.Mam zainstalowaną na komputerze aplikację ,,Livebox TP" umożliwiającą mi korzystanie z internetu. Czy po formacie dysku i wgraniu Windowsa będę mógł od razu zainstalować tę aplikację czy trzeba będzie jakoś konfigurować przed podłączeniem internetu sieć komputera lub coś związanego z tym?
Dziękuje z góry tym co pomogą i tym co będą próbowali pomóc.