• Ogłoszenie:

Bios->format problem ?

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Bios->format problem ?

Postprzez czesiu151515 20 Kwi 2009, 23:57

reklama
Witam a wiec zaczynam bo mam pewien problem z biosem... Data jego to 25.07.2005 wiem tyle ze weszlem w Advanced BIOS Features i byly tam Boot 1 2 3 i jakies dwie opcje czy tam trzy..
Teraz juz sam nie wiem jak ma byc tak aby komp sie wlaczyl normalnie..
Non stop mi wyskakuje rozruch plyty itp i gdy biore instaluj system windows [enter] iiii wyskakuje ze system windows nie znalazl zadnego dysku...
CdRom>HardDisc>CdRom albo no roznie roznie przeroznie!!!!
Mam jeden dysk 80GB podzielony na dwie partycje C i D chce tylko C sformatowac.. System plikow to FAT32
Ludzie prosze was napiszcie jak ma byc dobrze w tym biosie aby dalo sie sformatowac..
Z gory dziex
czesiu151515
~user

Dołączenie: 20 Kwi 2009, 23:48

Re: bios->format problem ?

Postprzez leegree 21 Kwi 2009, 18:55

Pisze się "wszedłem", a nie weszłem. Poważnie. teraz do rzeczy. Aby ktokolwiek mógł Ci pomóc, musisz podać podstawowe informacje o sprzęcie, takie jak:
Producent i model płyty głównej, jak i to, czy ten HDD to IDE czy SATA.
Image
leegree
~user

Dołączenie: 21 Paź 2008, 19:46
Miejscowość: Głuchołazy PL/Warrington UK
Pochwały: 37

Bios->format problem ?

Postprzez Yaku 21 Kwi 2009, 23:44

Po takim pytaniu zwykle kończą się pomocne posty. Dziwne :D Dyski ma na SATA.

Jeśli problem nastąpił po edytowaniu ustawień BIOSu dlaczego nie przywrócisz poprzednich ustawień? Jeśli nie dysponujesz taką opcją konieczne może okazać się zresetowanie BIOSu i powrót do ustawień standardowych.

Jeśli grzebałeś coś w kompie sprawdź czy kabelki są podpięte.

Co jeszcze mogłoby się stać (poza śmiercią kliniczną dysku) ?
Awatar użytkownika
Yaku
~user

Dołączenie: 18 Sie 2005, 14:15
Pochwały: 3

Bios->format problem ?

Postprzez MUTOPOMPKA 22 Kwi 2009, 14:20

Jeśli masz dysk SATA instalator XP nie zobaczy dysku, gdyż nie obsługuje "normalnie" interfejsu SATA. Musiałbyś:
a) przełączyć w biosie tryb pracy dysku SATA (nie pamiętam jaka to opcja)
b) wgrac sterowniki kontrolera SATA podczas ładowania instalatora (klawisz F6). Stery są dostępne na płycie CD od płyty głównej lub ze strony internetowej producenta płyty. Wgrywasz je na dyskietkę i w odpowiednim momencie wciskasz F6. Po tym klawisz S, aby dodać nowe urządzenie i stery ładują się z dyskietki.
Ubuntu user (Lucid - 10.04)
Awatar użytkownika
MUTOPOMPKA
^zasłużony

Dołączenie: 17 Lis 2004, 21:38
Miejscowość: Głogów
Pochwały: 787

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 39 gości