• Ogłoszenie:

Problem z odpaleniem komputera.

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Problem z odpaleniem komputera.

Postprzez waski_rk 29 Wrz 2008, 19:55

reklama
Mój znajomy dał mi płytę główną z procesorem do sprawdzenia, wszystko wygląda ok, podłączam do zasilacza, podpinam nawet dysk twardy, wpinam odpowiednie kości ram, wkładam moja starą kartę GF MX 200/400 (zapewniam że karta działa), wciskam wszystkie niezbędne urządzenia peryferyjne takie jak klawiatura, monitor, i w końcu włączam zasilacz, zapala się niewielka zielona dioda kontrolna na płcie głównej, i włączam tak złożony komputer, i dupa. Wiatrak na radiatorze procesora się kręci normalnie, natomiast zapala się druga dioda, obok zielonej, tym razem czerwona, nie wiem co ta oznacza. Na monitorze nic się nie wyświetla, nie odpala się nawet bios. Może coś się spaliło na płycie? Może padł bios? Ale czy wtedy mimo wszystko powinien coś wyświetlić?! Próbowałem resetu biosu, nic nie dało. Nie mam już pomysłu. Procek też wygląda na cały,
Jest to płyta ABIT BE-7-S, z procesorem Intel Celeron 2 GHz, LGA 458 (chyba to gniazdo, już teraz nie pamiętam jak ściągałem radiator co tam było ;P).
Awatar użytkownika
waski_rk
~user

Dołączenie: 29 Lip 2006, 18:17
Miejscowość: Wejherowo
Pochwały: 1

Re: problem z odpaleniem komputera.

Postprzez Budosz 29 Wrz 2008, 20:20

zdobądź instrukcję do tej płyta tam powinno być opisane co oznacza ta czerwona dioda, podłącz jeszcze głośniczek do płyty głównej. Jak dalej nic się nie będzie działo to zrestartuj bios a jak dalej nic to spróbuj odpalić komputer tylko z niezbędnymi podzespołami: Płyta główna <rotfl> (trudno by było bez tego), procesor, cooler, pamięć, grafika(żeby zobaczyć czy startuje) i oczywiście zasilacz, i jak masz możliwość to sprawdź procesor na innej płycie.
P5QL PRO|Q6600 2.4@3.2|Patriot/A-data 4Gb/801mhz CL5|Gainward HD4850 Golden Sample|Chieftec 400W|Windows 7 Ultimate x64|
Awatar użytkownika
Budosz
~user

Dołączenie: 25 Kwi 2006, 17:17
Miejscowość: Londyn
Pochwały: 28

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości