cardinal napisał(a):Mam trzy dyski w kompie. Jak formatuje jeden z Windows, to po zainstalowaniu świeżej kopii system widzi kolejne dwa dyski ale muszę je sformatować przy pierwszym kontakcie. Czy to wina złego ich zainstalowania? Nie wiem w czym jest problem. Raz wyjąłem dwa dyski przy instalacji systemu, ale po włożeniu ich sytuacja była taka sama. Dobre rady mile widziane. Dzięki
 - jak wiesz, dyski są montowane w hierarhii - jest master (mistrz) i slave (niewolnik) są też dodatkowe opcje, jak aktywna partycja - służy ona do oznaczenia partycji do instalki systemu. To robi się podczas formatowania w dosie lub pod Partition Magic. Polecam Ci własnie ten ostatni - partition Magic 8 (jest nawet spolszczenie) Ustaw dysk z systemem jako master - następny na tej samej taśmie jako slave - zworkami na tylnim wejściu na dysku. teraz Twój problem dotyczy tego trzeciego - mianowicie założyłeś go na taśmie razem z czytnikiem (chyba teraz DVD
 - jak wiesz, dyski są montowane w hierarhii - jest master (mistrz) i slave (niewolnik) są też dodatkowe opcje, jak aktywna partycja - służy ona do oznaczenia partycji do instalki systemu. To robi się podczas formatowania w dosie lub pod Partition Magic. Polecam Ci własnie ten ostatni - partition Magic 8 (jest nawet spolszczenie) Ustaw dysk z systemem jako master - następny na tej samej taśmie jako slave - zworkami na tylnim wejściu na dysku. teraz Twój problem dotyczy tego trzeciego - mianowicie założyłeś go na taśmie razem z czytnikiem (chyba teraz DVD  ) więc tam też panuje ta sama hierarchia - musisz dać czytnik jako master (i przypiąć do taśmypierwszego gniazda- master) następnie dysk podłączyć jako slave - do grugiego gniazda na taśmie (slave) i często tu jest właśnie ten problem - że dysk pod Cdromem (dvd) jeżeli ma aktywną partycję - gryzie się i raz jest a raz nie - albo masz wtedy problemy z CD-romem) zresztą - dysk ten zwalnia znacznie - rozwiązaniem jest dodatkowy port na PCI do HardDrive - możesz wtedy bezkolizyjnie dołożyć na ten port dwa dyski w hierarchicznej pozie - ale zapewne nie masz - więc zajmijmy się tym co masz - zalecam Ci pracę na 2 dyskach - ten trzeci wymienny (najlepiej w szufladce) albo zainstalować partition magic i usunąć aktywną partycję - wtedy taki dysk jest traktowany jako dysk lokalny (do przechowywania danych) ale na tym dysku nie zainstalujesz już systemu (do czasu jej ponownej aktywacji) - więc sam zadecyduj
) więc tam też panuje ta sama hierarchia - musisz dać czytnik jako master (i przypiąć do taśmypierwszego gniazda- master) następnie dysk podłączyć jako slave - do grugiego gniazda na taśmie (slave) i często tu jest właśnie ten problem - że dysk pod Cdromem (dvd) jeżeli ma aktywną partycję - gryzie się i raz jest a raz nie - albo masz wtedy problemy z CD-romem) zresztą - dysk ten zwalnia znacznie - rozwiązaniem jest dodatkowy port na PCI do HardDrive - możesz wtedy bezkolizyjnie dołożyć na ten port dwa dyski w hierarchicznej pozie - ale zapewne nie masz - więc zajmijmy się tym co masz - zalecam Ci pracę na 2 dyskach - ten trzeci wymienny (najlepiej w szufladce) albo zainstalować partition magic i usunąć aktywną partycję - wtedy taki dysk jest traktowany jako dysk lokalny (do przechowywania danych) ale na tym dysku nie zainstalujesz już systemu (do czasu jej ponownej aktywacji) - więc sam zadecyduj  ale wpierw sprawdź to, co pisałem wczesniej - o zworkach i miejscu na tasmie
 ale wpierw sprawdź to, co pisałem wczesniej - o zworkach i miejscu na tasmie

ale ten 3 jest na dodatkowym porcie i taśma jest ok. Wielkie dzięki za poświęcony czas.
 ale ten 3 jest na dodatkowym porcie i taśma jest ok. Wielkie dzięki za poświęcony czas.  

cardinal napisał(a):Zainstalowałem partition Magic 8 ale przy odpaleniu informacja " EZ-Drive has been detected on drive 1, but EZ-Drive is corrup.Run the EZ-Drive setup diskette to correct this problem.For EZ-Drive suupport contact your EZ-Drive provider" to z tego co rozumiem dysk jest źle zainstalowany????, czy problem z Biosem ???? nie mam takiej dyskietki EZ_drive
 ściągnij nowe sterowniki tej karty i zobacz ponownie
 ściągnij nowe sterowniki tej karty i zobacz ponownie  

sprawdziłem sterownik do karty (Promise ultra 100 tx2), jest ok. Nie ma nowej wersji, od tej którą mam na dyskietce 3,5:(. System pokazuje mi że karta jest dobrze zainstalowana i nie ma problemu. Ale może jesz uszkodzona a Win. tego nie widzi
 sprawdziłem sterownik do karty (Promise ultra 100 tx2), jest ok. Nie ma nowej wersji, od tej którą mam na dyskietce 3,5:(. System pokazuje mi że karta jest dobrze zainstalowana i nie ma problemu. Ale może jesz uszkodzona a Win. tego nie widzi  . Wywaliłem kartę i jeden dysk na chwilę i jak odpalam program pokazuje się dokładnie takie samo okno.Jak masz jeszcze inne pomysły, i chce Ci się jeszcze mi odpisywać to będzie super:)
. Wywaliłem kartę i jeden dysk na chwilę i jak odpalam program pokazuje się dokładnie takie samo okno.Jak masz jeszcze inne pomysły, i chce Ci się jeszcze mi odpisywać to będzie super:) 

i jak działają, to trochę też wiesz
 i jak działają, to trochę też wiesz  Ale musisz zrobić tak: CD-rom zamontować w master slocie (port 1) - natomiast dyski w slawe (port 2) - tu się zapewne zdziwisz - bo wszelkiej maści fachowcy zalecają na odwrót, myśląc że to dyski powinne chodzić na port 1, ale zrób tak i nie będę Ci mącił dlaczego tak. Przed zamontowaniem dysków zapisz sobie ich nominały - na każdym pisze: ilość cyl-xxx  hds-xxx sect.-xxx, o tym dalej  . Następnie wyjmij bateryjkę z płyty głównej i przełóż zworkę na reset - jest taka możliwość w każdej prawie płycie - zworki znajdują się przy bateryjce (akumulatorku) - jak już doprowadzisz do wykasowania ustawień biosu - to możesz teraz włączyć i wejdź w ustawienia biosu. Na pewno wchodziłeś, bo coś już mieszałeś i nie chcesz się przyznać
 Ale musisz zrobić tak: CD-rom zamontować w master slocie (port 1) - natomiast dyski w slawe (port 2) - tu się zapewne zdziwisz - bo wszelkiej maści fachowcy zalecają na odwrót, myśląc że to dyski powinne chodzić na port 1, ale zrób tak i nie będę Ci mącił dlaczego tak. Przed zamontowaniem dysków zapisz sobie ich nominały - na każdym pisze: ilość cyl-xxx  hds-xxx sect.-xxx, o tym dalej  . Następnie wyjmij bateryjkę z płyty głównej i przełóż zworkę na reset - jest taka możliwość w każdej prawie płycie - zworki znajdują się przy bateryjce (akumulatorku) - jak już doprowadzisz do wykasowania ustawień biosu - to możesz teraz włączyć i wejdź w ustawienia biosu. Na pewno wchodziłeś, bo coś już mieszałeś i nie chcesz się przyznać  .
. 

Ok, robiłem tak jak napisałeś:
 Ok, robiłem tak jak napisałeś:

bo godzina i data była ok ::(
 bo godzina i data była ok ::(

(((((
(((((

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 42 gości