• Ogłoszenie:

Hdd - test

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Hdd - test

Postprzez Yaku 20 Lip 2012, 12:21

reklama
Niegdyś użytkowałem zajefajny program do testowania dysków twardych. Poza godzinami pracy, i listy błędów, diagnozował jego stan. Kojarzysz jak może się nazywać ?

Obecnie kupiłem dysk 'podobno' nowy z niepewnego źródła. Chciałbym się upewnić iż jest rzeczywiście nowy.
Awatar użytkownika
Yaku
~user

Dołączenie: 18 Sie 2005, 14:15
Pochwały: 3

Hdd - test

Postprzez Mikou@j 20 Lip 2012, 12:26

CrystalDiskInfo 5.0.0 ??
Ale lepiej testować HD Tune, a najlepiej MHDD.
ASUS TUF Gaming FX505DT R5-3550H/16GB || XBOX ONE + LG 43UJ6307 || Nintendo Switch ||
Image
"Nothing is true, everything is permitted"
NIE POMAGAM NA PW :!:
Awatar użytkownika
Mikou@j
»ekspert
»ekspert

Dołączenie: 03 Sty 2006, 21:48
Miejscowość: Katowice
Pochwały: 1007

Hdd - test

Postprzez Yaku 20 Lip 2012, 12:38

Tak, HDTune.
Program wykazał że dysk pracował od 0h.
Jednak pokazał też błędy. Co dziwne na innym dysku nie podłączonym wspólnymi kablami (zasilanie). Błąd jest identyczny.
Image
Wada Seagate'ow? Na WD'kach pracujących znacznie dłużej stan 100% OKAY.

edit:
Czy powinienem oddać taki dysk sprzedawcy? ( do 10 dni od sprzedaży mam takie prawo )
Według informacji z netu:
Atrybut 0A
Spin Retry Count
Ilość ponowień prób rozpędzenia tależy. Atrybut ten przechowuje łączną ilość prób uruchomienia tależy przed osiągnięciem pełnej szybkości obrotowej (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku.
Awatar użytkownika
Yaku
~user

Dołączenie: 18 Sie 2005, 14:15
Pochwały: 3

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości