Czy wie ktoś jak zmienic domyślne ustawienie klawiszy dla innych kontrolerów niz klawiatura (gamepade joystick itp.)
A jeżeli sie nie da to czy jest jakis patch który to zmienia (jeżeli jest to prosze o link).
Napisałem ten temat aby pomóc tym którzy chcieliby ustawic sobie m.in. shifta na padzie.
Ja ustawiłem bez problemu shifta na padzie, nie mając gałki.
Napisze jak to zrobiłem. Zaznaczam jednak ze na innym padzie sposob moze byc troche inny.
Najpierw przed edycją pliku 'devdata' (moje dokumenty/FIFA 06 lub data/input) robimy jego kopię zapasową.
W tym pliku znajdują się wszystkie ustawienia klawiszy dla klawiatury i padów, zarówno rekomendowanych jak i nie rekomendowanych.
Jak się dowiedzieć czy mamy pad rekomendowany czy tez nie
Ano tak że:
- Jeżeli mamy pad rekomendowany to jego nazwa jest przed poszczegolnymi ustawieniami,
- Jeśli nie to gra wykorzystuje ustawienia 'default pad' (najczesciej tak jest) lub ustawienia innego pada (rzadziej).
Mozemy to sprawdzic usuwając pokolei kazde ustawienia kazdego pada (nie usuwac ustawien klawiatury !) i uruchamiajac, po usunieciu, gre.
Jesli gra sie nie wlaczy to bedzie to oznaczac ze wlasnie tych ustawien, ktorych usunęliśmy uzywa gra. Jesli sie wlaczy to gra nie uzywa tych ustawien i trzeba usunac kolejne ustawienia,etc.
Jesli juz znajdziemy ustawienia naszego pada to mozemy przystapic do edycji.
Pierwszy ciag nas nie interesuje, bo odpowiada on za ustawienie klawiszy w menu. Drugi zas nie wiem za co odpowiada, ale ja go zmieniłem. Trzeci jest odpowiedzialny za ustawienie klawiszy w grze.
0|18|21,0|19|22,0|16|19,0|17|20, - ten ciag znakow na poczatku da nam mozliwosc grania z shiftem na gałce (nie wiem czy to dokładnie tak bo nie mam gałki na padzie)
1|22|5,1|23|6,0|20|3,0|21|4, - ten ciag za poruszanie sie pilkarza na krzyzaku
i teraz ustawienie przycisków:
x|0|2, - Through Ball \GK Charge (W), gdzie x to numer klawisza na padzie. Klawisz ktory jest umiejscowiony najnizej i najbardziej na lewo na naszym padzie to przycisk numer 0, kolejny jest po prawej lub wyzej z lewej strony (zależy od pada jaką ma strukturę klawiszy) to klawisz numer 1,etc. UWAGA! Przyciski na niektórych padach są ponumerowane. Numer przycisku na padzie wpisujemy o jeden mniej w ustawieniach, np. przycisk nr 3 wpisujemy 2, nr 7 wpisujemy 6, nr 1 wpisujemy 0,etc.
x|1|2, - Shoot\Conservative tackle (D)
x|2|2, - Pass\Switch Player (S)
x|3|2, - Cross\Long pass\Sliding tackle (A)
x|8|2, - Escape
x|9|2, - Change mentality (5,numeryczna)
x|10|2, - Trigger run (Q)
x|11|2, - Cancel\Dummy move (Z)
x|12|2, - Nic
x|13|2, - Sprint (E)
x|14|2, - Pace control\Walk defense (C)
x|15|2, - First touch (shift)
Oczywiscie mozemy tez usunac wartosci ktorych nie chcemy miec, np. po co nam x|12|2. Mozemy tez dodac jesli nie mamy np. w ustawieniach first touch.
Jeżeli wszystko zrobiliśmy dobrze to gra się powinna włączyc, a domyslne ustawinia powinny byc takie jakie ustawilismy w pliku 'devdata'.
Mam nadzieje ze pomgłem Wam pisząc ten miniporadnik ustawiania klawiszy na padzie.
PS. Jedna uwaga. Zmieniamy ciag znakow POD napisem [Default Pad|Default] a nie NAD, bo ten wpis nad dotyczy innego pada.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości