Pomyślałem sobie, że zobaczę jak wygląda linux. To ściągnąłem Mandriva One 2006, bo przeczytał, że można ją uruchomić z CD i w trybie graficznym (przynajmniej tak zrozumiałem)
Mandriva.com napisał(a):Po prostu włóż płytę Mandriva One do CD-ROMu i już masz dostęp do systemu i wszelkich aplikacji biurowych, internetowych i multimedialnych, bez potrzeby instalacji. Jeżeli później zechcesz mieć Mandrivę One na swoim dysku, wystarczy kilka kliknięć, aby rozpocząć instalację - zachowasz wszystkie pliki, które stworzyłeś podczas pracy w trybie Live!
Jednak nigdzie nie znalazłem żadnego manuala dotyczącego uruchamiania mandrivy z CD. Myślałem, że będzie jakiś graficzny konfigurator albo coś, co poprowadzi mnie za rączkę. Więc ściągnąłem nagrałam na płytce, zresetowałm wina w biosie dałam na odczyt z CD wszystko fajnie odpaliło się. Pojawił się komunikat:
Press <F1> for more options
Press <Enter> to start
Wcisnąłem enter, napędu DVD zaczął wydawać różne dźwięki, ale pojawił się pasek, który dojechał do końca i… pojawiła się czarna konsola z napisem enter login czy coś w tym stylu. Wpisałem „root”, ale co dalej? Jak uruchomić w trybie graficznym?
Od razu napisze konfiguracje mojego PC-ta
Procesor: AMD Sempron 2800+ 1.6 GHz
Ram: 512 MB, ale wykrywa tylko 448 MB
Karta graficzna: GeForce 6100 128 MB Zintegrowana na płycie głównej
Karta dźwiękowa: (chyba) Realtek AC97 Zintegrowana na płycie głównej
PZDR i liczę na waszą pomoc