I. Co potrzebujemy?
 Komputer PC z dostępem do Internetu.
 Komputer PC z dostępem do Internetu. Adapter Bluetooth podłączony do komputera PC wraz z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami.
 Adapter Bluetooth podłączony do komputera PC wraz z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami. Telefon z systemem operacyjnym SymbianOS s60v2 (SymbianOS 7.0, 8.0, 8.0a, 8.1).
 Telefon z systemem operacyjnym SymbianOS s60v2 (SymbianOS 7.0, 8.0, 8.0a, 8.1).Jeśli nie wiesz, jaki system operacyjny posiadasz w swoim smartfon’ie skorzystaj z tego zestawienia telefonów:
>>> KLIK! <<<
 Program M-Router
 Program M-Router Program Gnubox.sis dla telefonu
 Program Gnubox.sis dla telefonu Przeglądarka Opera Mini 2.0.jar dla telefonu.
 Przeglądarka Opera Mini 2.0.jar dla telefonu.Jeśli nie masz, choć jednej z trzech pierwszych wymienionych rzeczy, możesz już nie czytać dalej…

DOWNLOAD:
>>> M-Router <<<
 mirror RS.com
 mirror RS.com mirror MU.com
 mirror MU.com mirror sendspace.com
 mirror sendspace.com>>> Gnubox.sis <<<
 mirror RS.com
 mirror RS.com mirror MU.com
 mirror MU.com mirror sendspace.com
 mirror sendspace.com>>> Opera Mini 2.0 <<<
 mirror opera.pl
 mirror opera.plNajważniejsze przy wybieraniu opery mini jest dobranie jej do swojego modelu telefonu.
II. Konfiguracja programu M-Ruter:
1. Zainstaluj program M-Ruter na swoim komputerze PC
2. Otwórz program M-Ruter Muter przejdź na zakładkę Advanced Settings

3. Naciśnij przycisk View:

4. W nowym oknie które się pojawi, wybieramy wszystkie porty (da się tylko pojedynczo) okienka oznaczonego cyfra 1 i przenosimy je do okienka nr 3 za pomocą przycisku nr 2. Na koniec klikamy OK, oznaczone nr 4, i okienko się zamknie.

5. Na koniec sprawdzamy na zakładce Advanced Settings czy porty są wybrane (czy są haczyki w zaznaczonym na czerwono okienku, moze byc wiecej niz 3):

6. Jeśli wszystko jest OK., klikamy na przycisk Close.
III. Konfiguracja aplikacji Gnubox.sis
1. Zainstaluj aplikacje gnubox.sis na swoim telefonie i włącz Bluetooth.
2. Następnie wejdź do Menu telefonu -> Narzędzia -> Połączenie -> Punkt dostępu -> Opcje -> Nowy punkt dostępu -> Użyj ustawień domyślnych
Na koniec zmień nazwę nowego połączenia na Bt (wielkość liter ma znaczenie!!!), zapisz.
3. Włącz aplikacje Gnubox i przejdź do Options -> Install -> Create Records
4. Jeśli na ekranie głównym zobaczysz napis *ISP ‘Bt’ not found*, wyłącz aplikacje i włącz ją jeszcze raz. Zalecane jest w tym momencie wyłączyć aplikacje nawet, gdy nie ma takiego komunikatu…

5. Po włączeniu ponownie aplikacji przejdź do Options -> 2box Bluetooth -> Serial port. W tej chwili telefon będzie szukał urządzeń Bluetooth, wybierz swój komputer i kliknij OK.
6. Teraz kliknij Options -> Install -> change default AP i ustaw profil Bt jako domyślny Punkt dostępu
7. No i przed nami już ostatnia operacja w tym programie. Należy ja wykonywać za każdym razem aby się połączyć z komputerem
 W trybie gotowości aplikacji wybieramy Options -> Debug-> Bring up IF. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze powinniśmy ujrzeć na ekranie komunikat ”Connection Open”
 W trybie gotowości aplikacji wybieramy Options -> Debug-> Bring up IF. Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze powinniśmy ujrzeć na ekranie komunikat ”Connection Open”8. Wszystko co opisałem wyżej możemy zobaczyć na filmiku:
 Gnubox on Nokia N70
 Gnubox on Nokia N708. Teraz instalujemy Operę Mini 2.0 i cieszymy się darmowym Internetem na swoim smartfon’ie

9. Wrazie problemów chetnie odpowiem na pytania

ZABRANIA SIE KOPIOWANIA TEGO PORADNIKA NA INNYCH STRONACH BEZ WIEDZY kajtekjr !
Pochwały przyznane za posta: 2

Program nie zawiesza sie, nie zamula telefonu, po prostu nie reaguje na te 'kliki'...
  Program nie zawiesza sie, nie zamula telefonu, po prostu nie reaguje na te 'kliki'...  Jest na to jakaś rada?
  Jest na to jakaś rada?   Gdy na jego telu robiłem kolejny raz wszystko po kolei, to wydaje mi się, że w moim przypadku rąbnąłem się w momencie gdy zalecane było po wybraniu 'Create records' ponowne uruchomienie Gnubox, tj. wcisnąłem 'Wróć', a nie 'Exit'... Tyle, że teraz ponowne wykonywanie wszystkich czynności nie przynosi rezultatów. Dziwny jest motyw z tym punktem dostępu 'Bt'. Nie ma go w ustawieniach, ale gdy chce utworzyć kolejny o tej samej nazwie, to nazwa zostaje zmieniona na 'Bt(01)'
 Gdy na jego telu robiłem kolejny raz wszystko po kolei, to wydaje mi się, że w moim przypadku rąbnąłem się w momencie gdy zalecane było po wybraniu 'Create records' ponowne uruchomienie Gnubox, tj. wcisnąłem 'Wróć', a nie 'Exit'... Tyle, że teraz ponowne wykonywanie wszystkich czynności nie przynosi rezultatów. Dziwny jest motyw z tym punktem dostępu 'Bt'. Nie ma go w ustawieniach, ale gdy chce utworzyć kolejny o tej samej nazwie, to nazwa zostaje zmieniona na 'Bt(01)'   Zrobie chyba reset tela i pogrzebie w tym wszystkim od nowa, bo net w komórze za free, to spoko sprawa gdy mam np. kompa zajętego
  Zrobie chyba reset tela i pogrzebie w tym wszystkim od nowa, bo net w komórze za free, to spoko sprawa gdy mam np. kompa zajętego   W sumie, to teraz raz sie pojawia, raz nie... Czasami jest też error w ostatnim połączeniu... Zgłupiałem!
 W sumie, to teraz raz sie pojawia, raz nie... Czasami jest też error w ostatnim połączeniu... Zgłupiałem!  
 Tyle, że temat internetu przez bluetooth w Nokii 6680 w moim przypadku już zamykam, bo znalazłem kupca na telefon i za dwa dni go sprzedaje
  Tyle, że temat internetu przez bluetooth w Nokii 6680 w moim przypadku już zamykam, bo znalazłem kupca na telefon i za dwa dni go sprzedaje   jeśli tak można to sobie zakupię
 jeśli tak można to sobie zakupię