• Ogłoszenie:

Dwa systemy

Wszystko odnośnie systemów z rodziny Microsoft

Dwa systemy

Postprzez Gazprom 31 Gru 2008, 00:02

reklama
Witam,
Chciałbym się dowiedzić czy jest możliwość, aby mieć zainstalowane dwa systemy operacyjne na komputerze. Posiadam już Win XP Pro SP3, ale chciałbym się wgłębić nieco dalej i rozpocząć przygodę z chociażby Linuksem. Czy jest możliwość doinstalowania tego systemu. Jeżli tak to jak się to robi (wiem że jest darmowy)? Co ze sterownikami, programami, grami? Czy linuks ma jakies organiczenia w stosunku do XP?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

*Ernest Hemingway*
Awatar użytkownika
Gazprom
~user

Dołączenie: 17 Mar 2008, 21:52
Pochwały: 10

Re: dwa systemy

Postprzez Budosz 31 Gru 2008, 14:25

Można dograć chociażby tworząc nową partycje (posłuży do tego program g parted lub partition magic ale co do 2 to nie jestem pewien czy można tworzyć nowe) i zapisując na niej.
Na nowym systemie nie będzie działać ci żaden program który jest zainstalowany na starym, chyba że ponownie go zainstalujesz ale tym razem na nowym systemie.
Na linuxie nie będą działać programy pisane pod xp i na odwrót oczywiście wiele programów ma kilka wersji (np windows 98,2000,xp,visata,linux ubuntu)na dodatek linux posiada wiele dystrybucji i program pisany pod jedna przeważnie nie działa pod drugą ;)
P5QL PRO|Q6600 2.4@3.2|Patriot/A-data 4Gb/801mhz CL5|Gainward HD4850 Golden Sample|Chieftec 400W|Windows 7 Ultimate x64|
Awatar użytkownika
Budosz
~user

Dołączenie: 25 Kwi 2006, 17:17
Miejscowość: Londyn
Pochwały: 28

Dwa systemy

Postprzez danielc1 31 Gru 2008, 15:28

Tak jak napisał mój poprzednik, Windows i Linux nie będa się gryźć. Partycje można utworzyć również podczas instalacji dystrybucji.
Wiele windowsowych gier i programów można uruchomić choćby darmowym "Wine" lub płatną "Cedegą". Ze sterownikami nie powinno być problemów. Większość znajduje się w repozytoriach.
Zasilacz ModeCom Feel 350W, VIA PM8M3-V, Intel Celeron D 3,06 GHz, ASUS 7600GS, Kingston 1,5 Gb RAM (1x 1Gb i 512 Mb), dysk Samsung 160 Gb SATA.
Awatar użytkownika
danielc1
~user

Dołączenie: 07 Mar 2008, 21:01
Miejscowość: Glinojeck
Pochwały: 1

Powróć do System Windows

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości