damian20008 napisał(a):Nie mogę zdefragmentować mojego dysku systemowego (C: ), gdyż przy próbie choćby analizy fragmentacji pojawia się komunikat błędu, mówiący, że defragmentator wykrył zaplanowane skanowanie programu chkdsk przy następnym uruchomieniu komputera. Oczywiście po "następnym uruchomieniu" nie następuje skanowanie programem chkdsk, a dysku jak nie mogłem zdefragmentować tak nie mogę. Proszę o pomoc.
chkdsk c: /f /r
Po uruchomieniu polecenia może się pojawić: " Program CHKDSK nie może działać, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces.Można uruchomić program CHKDSK po uprzedniej dezinstalacji woluminu.Czy chcesz wymusić dezinstalacje tego woluminu?(T/N) wpisz T
dezinstalacja jest chwilowa, po prostu system na czas konwersji zablokuje możliwość korzystania z niej Tobie i wszelkim innym programom, a potem podłączy ponownie, chyba nawet bez restartowania,więc się nie bój,że stracisz dane.
Następnie powinien nastąpić skan tego dysku.
Potem będzie komunikat" Czy wolumin ten ma być sprawdzany przy następnym uruchomieniu komputera? (T/N)"
wpisz N
Powinno pomóc
Start > Uruchom > regedit i wędrujesz/rowijasz sobie po koleji do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\ BootExecute
W prawym oknie będziesz miał wartość : REG_MULTI_SZ o nazwie BootExecute, gdzie będzie istniał wpis autocheck autochk *
Dopisz do tego przełącznik: /k:X * co zablokuje uruchamianie Chkdsk np.
autocheck autochk /k:C *
gdzie przykładowe C to litera sprawdzanej partycji na dysku
emo Magik napisał(a):HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\
autocheck autochk /k:C *
damian20008 napisał(a):Jednak nadal nie mogę wykonać skanowania dysku systemowego programem scandisk przy uruchomieniu kompa. Jeden z komunikatów to, że "Nie można uzyskać dostępu do woluminu. Program skandisk zakończył skanowanie dysku. Jaka może by przyczyna?
chkdsk /r
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości