2 miechy temu podczas zabawy z kartą sieciową przekręcaniem itp.... uszkodziłem pamięć ram w starym kompie ( celeron 1000 , płyta główna Mint , dysk 40 gb samsung , grafika po wymianie GF4 jeden z pierwszych)
na płycie głównej są wejscia na pamięci ram SDRAM 133 długo szukałem aby kupic je .... one mają dwie dziurki i nowe ramy by mi nie podeszły wreszcie na allegro znalazłem sdramy 133 (256 ) kupiłem przysłali wszystko ok. wczesniej jeszcze montowałem od kumpla 64+32 ramy zeby jakos chiodzil i dzialal z winem 98.... teraz włozyłem 256 ram... Mój dysk 40 GB był tymczasem uzywany w nowym kompie mojego brata gdyz u niego dysk był wysłany na gwarancje. i działał bez zarzutów. Gdy dostałem ramy wziąłem od brata dysk gdyz jego juz przysłali , i zamontowałem u siebie. Uruchamiam kompa i na ekranie widze ze plik c:/windows/ cos tam SYS moze byc uszkodzony lub go nie ma . i mam wejsc na płytke urzyc funkcji napraw aby naprawiło.... włączam płyte windows a ona podczas ładowania jakiegos pliku sypie mi błędem... ze nie moze odczytac... . wziąłem ten dysk montuje u brata spowrotem i znowu działa.... . Po czym wkładam do siebie i to samo... . wziąłem wyciągłem ramy włozyłem do innej przegródki .. włączam wszystko sie ładuje i czarny ekran.... zanim wskoczył windows.... . Daje reseta i znowu ze plik SYS jest uszkodzony... . A więc wziąłem dysk startowy Windowsa ME i daje formata... instaluje Wina ME i podczas skanowania sypie mi błędami na dysku... dałem wiec sobie z tym spokój... na drugi dzien wkurzony włączam znowu i błędów nie ma... win sie instaluje (Millenium) a gdy juz sie zainstalował uruchamia ponownie kompa aby załadowac ostatnie pliki i znowu czarny ekran zanim pokazał sie Windows na ekranie... . Dzwoniłem do informatyka i twierdzi ze musiała paśc płyta główna chciałbym wiedziec na ile to jest możliwe... (napomniał mi cos ze gdy włozyłem dysk z windowsem który był wgrany u mojego brata na nowym kompie... on mógł cos namieszac...) jesli to mozliwe ze płyta jest zwalona ... to czy jest tez prawdopodobieństwo ze padł procesor... prosze o opinie na ten temat.. wrazie czego kupie na allegro płyte główną pod procki do 1.2 i SDramy 133.... no chyba ze tez procesro padł ale watpie czy by sie wtedy komp uruchomił... pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi
[ Dodano: Dzisiaj o 11:50 ]
dodam ze instalator Win'a XP zawsze sypie jakimis błędami podczas ładowania zwykle jest to jakis KRNL.... a gdy dałem płyte LIVE LINUXA wyswietliło mi cos tam KERNEL ERROR KILL INFINIT.... czy cos w tym stylu