- Kod: Zaznacz wszystko
Wydaje się że przyczyną problemu jest następujący plik: win32k.sys
PAGE_FAULT_IN_NONEPAGED_AREA
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer.
Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:
Upewnij się, czy wszelki nowy sprzęt i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane.
Jeżeli jest to nowa instalacja, poproś producenta sprzętu lub oprogramowania
o wszelkie aktualizacje dla systemu Windows, które mogą być potrzebne.
Jeżeli problemy będą się powtarzać, wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt
i oprogramowanie. Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie.
Jeżeli do usunięcialub wyłączenia składników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom
komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie
wybierz opcję Tryb awaryjny.
Informacje techniczne:
*** STOP: 0x00000050 (0xFFFFFF8C, 0x00000000, 0xBF815FE7, 0x00000000)
*** win32k.sys - Address BF815FE7 base at BF800000, DateStamp 48ce513a
Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci. Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.
W sprawie dalszej pomocy skontaktuj się z administratorem systemu lub obsługą tech
Gdy już komputer się uruchomi pojawia się taki komunikat:
DZIENNIK BŁĘDÓW
Czytałem już inne tematy tego typu na forum, ale każdy przypadek był rozpatrywany oddzielnie (np. ten: plik-win32k-sys-vt97373.html). Nie wiem też, czy zrobić wszystko tak, jak podane jest w tym temacie: http://support.microsoft.com/kb/903251/pl.
Nie mam zaktualizowanego BIOS-u, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i nie wiem czy ta aktualizacja rzeczywiście rozwiąże problem. Ostatnio zastosowałem program Windows Worms Doors Cleaner i zainteresował mnie znak ostrzegawczy przy "Enable NetBIOS", czyli chyba coś jest jednak nie tak z tym BIOS-em: (screen) Windows Worms Doors Cleaner
Czytałem wcześniej, że plik win32k.sys to jakiś plik sterownikowy (?) - że jakiś sterownik jest nieprawidłowo zainstalowany, więc umieszczam screena z moimi sterownikami (wszystkie sterowniki instalowałem ze strony http://www.viaarena.com, oprócz sterownika do karty graficznej, ale na obrazku jest pokazane, że ten sterownik pasuje, więc chyba jest OK, ale nie jestem tego pewien w 100%; nie mogłem jedynie znaleźć dwóch sterowników i nie wiem, czy są one niezbędne): STEROWNIKI
Informacje ogólne:
INFO 1
INFO 2
A to są informacje z książki dotyczącej modelu mojego laptopa (firma TARGA Viosionary):
- Kod: Zaznacz wszystko
Processor and Core Logic
-Processor: AMD Mobile Athlon4 or Duron processor with PowerNow!, 3DNow, Superscalar MMX technology C-PGA package
-L1 Cache: 128KB
-L2 Cache: 256KB
-Core Logic: VIA Twister K chipset with graphic, audio, modem, and Ethernet controller intergrated 200/266 MHz Front Side Bus
System Memory
-Memory Type: Synchronous DRAM, PC100/PC133 compatible
-Default: 64MB/128MB, 3.3-Volt 64-bit bus
-Memory Expanssion: Total of Two 144-pin SO-DIMM sockets, Max 512x2MB
LCD
-Display Panel: 13.3-inch XGA or 14.1-inch XGA/SXGA+ active-matrix TFT display with up to 16M colors
Graphics
-Graphic Controller: VIA Twister K with S3 Savage4 (VT8362) intergrated 2D/3D graphics accelerator
-Graphic Ability: 4XAGP architecture graphic capability, 3D Graphics Supported
-Playback: Motion Compression and IDCT Supported for DVD Playback
-Memory Sharing: Share-memory architecture with up to 50% of the total system memory and/or up to 32MB
-S-Video Encoder: Chrontel CH7005, Macrovision-compliant
-Other Features: Direct3D compatible, DirectX 6.0 and above compatible, VESA DDC1, DDC2B & DDC 3.0 supported.
Storage Capacity
-Hard Disk: 2.5-inch/3-inch format (9.5mm height) hard disk drive
-Floppy Disk: 3.5-inch format with 3 modes; 720KB, 1.44MB, and 1.2MB.
Audio
-Audio Chipset: VIA Twister K with intergrated audio controller (VT8231)
-Sound Capability: 64-voice Polyphony Wavetable Synthesizer DirectSound 3D accelerator for IID, IAD and Doppler effects SoundBlaster Pro/16 compatible AC'97 V2.1 compatible Full deplex and independent sample rate converter for audio recording and playback
Modem
-Chipset: VIA Twister K with Modem Controller intergrated with MDC card
-Transmission Speed: V.90/K56flex for download data speed up to 56000bps. V.34, V.17, V.29 protocol supported
LAN
-Network Adapter: VIA Twister K with intergrated PCI Fast Ethernet function for 100Base-TX network standards.
-PnP Function: Windows 95/98/ME/2000/XP Plug and Play compatible
-Flow Control: Automatic Jam and auto-negotiation for flow control
-Speed Selection: Auto Negotiation and Parallel detection for automatic speed selection (IEEE 802.3u)
-Other Features: High performance 32-bit PCI bus master architecture with intergrated DMA controller for low CPU and bus utilization. Remote Wake-up Scheme supported Hot Insertion supported
Other Standard Hardware
-CD-ROM: 5.25-inch format (12.7mm height) fixed module with 24X speed
-DVD ROM: 5.25-icn format (12.7mm height) fixed module (Optional)
-Keyboard: 86/87-key touch-type QWERTY keyboard with embedded numeric Keypad
-Pointing Device: Touch Pad
PC Card
-PCMCIA Controller: O2Micro OZ 6912TE controller
-Features: Single slot for TYPE II Hot insertion and removal supported
Ports
-VGA Port: One 15-pin CRT connector
-Audio Port: One stereo line-out jack & One microphone-in jack
-Infrared Port: One FIR LED
-Parallel Port: One 25-pinparallel connector (ECP/EPP)
-Firewire: One Firewire (IEEE1394) host connetor
-USB Port: Two USB connectors
-S-Video Port: One S-Video port for analog output
-Modem Port: One standard phone jack (RJ-11)
-LAN Port: One standardnetword connector (RJ-45)
-Power Port: One DC-in connector
-PS/2 Port: One 6-pin connector
Power
-Main Battery: Li-Ion 8-cell, 53.3 W, 14.8V, 3600mAh or Li-Ion 8-cell, 59.2W, 14.8V, 4000mAh
-AC Adapter: Input: 100~240V, 50-60Hz, 1.5A Output: 20V, 3.5A, 70W max.
-Recharge: System OFF: 3~4 HR (100%) System ON: 8~10 HR (100%)
-Other Features: Low Battery Warning Suspend/Resume capatibility
BIOS
-PnP Function: AMI PnP BIOS
-Self Test: Power On Self Test
-Auto Detection: DRAM auto-detection, auto-sizing L2 Cache auto-detection
-Power Management: APM 1.2 (Advanced Power Managenent) & ACPI 2.0 (Advanced Configuration Power Inerface)
-Security: Two Level Password Protection
-Other Features: 32bit access, Ultra DMA, PIO5 Mode support Multi-boot capability
Operationg System
-O/S: Microsoft Windows 95/98/ME/2000/XP Miscorsoft NT 4.0
Physical Specification
-Weight: 255 (D) x 316 (W) x 39 (H) mm 7.04 Ibs/3.2KG (with CD-ROM)
-Environmental Limitations: Operating Temperature: 5 to 35`C (41 to 95`F) Operating Humidity: 20 to 90 percent RH (5 to 35`C) Storage Temperature: -20 to 50`C (-4 to 122`F)
Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi w rozwiązaniu tego, jakże denerwującego problemu