Ściągnąłem pewien film... był on spakowany 7-Zipe'em i ma rozszerzenie *avi... wszystko ładnie się rozpakowało i nagle zonk... przy otwieraniu obojętnie jakim pleyerem wywala mi takie błędy:

co się dzieje ? jak mam otworzyć ten film ?
Przeszukałem neta w sprawie DX50. Na stronach angielskich znalazłem rozwiązanie (mi niepotrzebne ale moze komus tu sie przyda i prosze napisać czy zadziałało):
DX50 jest kodekiem fourcc z serii DivX 5.xx. Stąd rozumiem że wystarczy jedynie ściągnąć i zainstalować najnowsze kodeki DivX 5.xx. Strona głowna kodeków 5.xx: http://www.divx.com/divx/. Przed zainstalowaniem DivX 5.xx ODINSTALOWAĆ stare kodeki serii divx i zrestartować komputer.
Są 2 sposoby odinstalowania kodeków:
1. Przez panel sterowania (dodaj/usuń programy) - tu każdy wie jak zrobić Wink
2. Troche trudniejszy (instrukcja pod windows XP - ale powinno byc podobnie pod innymi windowsami).
Wskakujemy do Panelu sterowania a tam do "system". Dalej skok do zakładki "sprzęt" a następnie kliknąć Menedżer urządzeń, odszukujemy Kontrolery dzwięku, wideo i audio. Klikamy prawym klawiszem myszki i z menu kontekstowego wybrac własciwosci i znów klikamy zakładke własciwosci - bedzie lista kodeków - zaznacz divx codec i kliknac usun :] oczywiscie restart komputera i zainstalowanie z podanej strony najnowszych kodeków 5.xx. Powinno pomóc.
Jesli problem nadal wystepuje to oznacza że film jest uszkodzony - często wpuszczają do sieci p2p celowo uszkodzone pliki, aby ludzi zniechęcić do sciagania... Ja tam po prostu od znajomych biore, szybciej i prościej Smile
Poniżej zamieszczam oryginał informacji o tym problemie (www.moviecodec.com/topics/255p1.html+DX50&hl=pl)
dx50 is fourcc code for the DivX5.xx codec - you can download the Standard (free) DivX 5.2 codec from here:
http://www.divx.com/divx/
If you had trouble installing it I would suggest that you go to control panel - add and remove programs - and see if it lists an installation
for the DivX Codec - if so I would first remove it and then try a reinstallation.
If it's not listed in add/remove programs then (only if you have had problems with a new installation) in controll panel go to 'system' then click on the hardware tab then click on device manager -- scroll down to sound, video and game controllers and click on the plus then right click on video codecs and click on properties then click on the properties tab of the box that opens and see if you have DivX.dll listed as one of the video codecs - if so then I would highlight it and click on remove --- Once that has been done then you should be able to reinstall the codec from the dl obtained from the site above.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości