Według mnie, jeśli zależy Ci tylko na graniu, to zostań przy windowsie (wprawdzie jest na Linuksa np. Doom3 i inne), ponieważ na Linuksa jest dużo mniej gier, aczkolwiek jakieś są, i to fajne. Ale jeśli zależy ci na grach typu GTA:SA czy NFS:MW, no to zostań przy windozie.
Jednak jeśli pod pojęciem "zabawa" kryje się oprócz grania oglądanie filmów, przeglądanie stron internetowych czy słuchanie muzyki, to sprawa wyglada zupełnie inaczej. Ja polecałbym 2 dystrybucje - Ubuntu i Mandriva(starsze wersje: Mandrake). Są one proste w obsłudze, a i jako centrum rozrywki sprawdzają się dobrze. Oczywiście, że najwięcej aplikacji (gier, multimedialnych itp...) jest w wersji PowerPack Mandrivy, ale jest ona płatna (i to nie mało) więc lepiej ściągnąć darmową wersję.
Więc może zrobię ostateczne małe porównanie:
Mandriva:
-Prosta instalacja graficzna
-Średnie możliwości konfiguracji
-Dziecinnie łatwa obsługa
-Ładnie wyglądające środowisko graficzne KDE
-Sporo wbudowanych programów / bibliotek
-Jak najbardziej nadaje się do codziennej pracy
Ubuntu:
- Instalacja graficzna, jednak mniej przyjazna początkującym userom
- Spore możliwości konfiguracji
- Obsługa łatwa, aczkolwiek znalezienie niektórych opcji sprawia problem
- Środowisko graficzne GNOME. Bez fajerwerków, ale po odpowiedniej konfiguracji przypomina Windows w wersji 9x/2000 czy XP z włączonym Stylem klasycznym
- Jako że dystrybucja mieści się na jednym CD (Mandriva - 1 DVD lub 3 CD), ma mniej programów niż Mandriva, jednak jest kilka gier, odtwarzacz filmów, zgrywarka płyt, odtwarzacz muzyki chyba też.
- Doskonały do codziennej pracy
Więc tytułem zakończenia: Jeśli zależy Ci na jak największej prostocie obsługi i instalacji, ilości wbudowanego softu, bardzo ładnym i efektownym wyglądzie bez późniejszej większej konfiguracji - Mandriva będzie do tego celu najlepsza.
Jednak jeśli chcesz uzyskać prostą obsługę, ale i dużą konfigurowalność, przy trochę gorszym wyglądzie, wybierz Ubuntu, tym bardziej, że teraz można na http://shipit.ubuntu.com zamawiać całkowicie darmowe płytki z nim.
Moim zdaniem, Mandriva jest prostsza w obsłudze, ale Ubuntu daje z siebie więcej (i wcale nie jest zbyt trudny)
PZDR
PS: Przepraszam za taki długi wykład