Korzystam z łącza bezprzewodowego realizowanego kartą PCI Edimaxa (nie mogę się doszukać oznaczenia modelu, chipset Ralink RT2561) podłączonej koncentrykiem do czaszy satelitearnej 90cm. Dodatkowo utworzone jest na stacjonarce połączenie PPPoE dla połączenia sieciowego. Mam to łącze udostępnione dla laptopa podłączonego kablem krosowanym do karty sieciowej w PC.
Jakiś czas temu, przy mojej nieobceności, została wymienona przez montera karta bezprzewodowa na w/w z jakiegoś Asmaxa ponieważ rodzice mieli duży problem z prędkością łącza. Od 3tygodni jestem stale w domu i codziennie jest ten sam problem ze stabilnością łącza, bezwzględu na pogode czy inne czynniki (chociaż nie wydaje mi się żeby miało to taki wpływ na fale radiową). Internet działa prawidłowo, osiąga maksymalny transfer, pingi nie przekraczają 30ms, a w pewnym momentcie... pakiety przestają płynąć, nie docierają ? W każdym razie połączenie jest zrywane, a po paru chwilach, maksymalnie 1-2min, połączenie samoistnie się pojawia. Kontaktowałem się z dostawcą, serwisant stwierdził że antena przy przebudowanie domu została pewnie źle ustawiona bo mam słaby zasięg (rzędu ~55%). Przyjechał antene podniósł i poprawił, zasięg się nie poprawił... dodatkowo wyłączył jeszcze protokół TCP/IP dla IP4 dla połączenia bezprzewodowego argumentując to zaleceniami Microsoftu wg którego działenie tego protokołu może powodować rozłączanie sieci. Problem oczywiście nie zniknął a ja zostałem z propozycją podpisania nowej umowy na 2 lata (poprzednia 2letnia skończyła się i zostałem na warunkach umowy bezterminowej) dzięki czemu będę płacił 10zł mniej miesięcznie a antena z kartą zostaną wymienione na urządzenia działające w paśmie 5GHz (obecnie 2,4GHz). Pola manewru nie mam wielkiego u siebie z dostawcami internetu ale wiązanie się na kolejne 2 lata mi się nie uśmiecha zważywszy na fakt, że nigdy to łącze idealnie nie działało a dostawcy niezbyt dbali o klientów.
Może ma ktoś jakiś pomysł jak samodzielnie rozwiązać problem. Znajomi korzystają z tego samego łącza i dziwili się moim problemom a mieszkają może 300m ode mnie.
Problem występuje bezwzględu na to czy podłączony jest laptop i włączone udostępnianie czy nie.