Imbirowe babeczki z zieloną herbatą
trudność: łatwe
Należy użyć 6 małych foremek do pieczenia babek albo jednej dużej (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut)
Ciasto można mieszać ręcznie lub mikserem.
Ciasto
120g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki startej skórki z mandarynki lub pomarańczy
2 jajka
1/3 szklanki majonezu
2 łyżki soku z mandarynki lub pomarańczy
1 ½ łyżki świeżo tartego imbiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki mąki uniwersalnej
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki suszonego imbiru w proszku
2 łyżeczki japońskiej zielonej herbaty w proszku
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżki maku
Polewa
1 ½ łyżki masła
1 szklanka przesianego cukru-pudru
1–2 łyżki wody
Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Natłuścić oraz wysypać mąką foremki / formę do babek. Utrzeć masło
z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód i skórkę z mandarynki / pomarańczy. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszać majonez z sokiem z mandarynki / pomarańczy i ekstraktem waniliowym, a następnie dodać do jajeczno-maślanej mieszaniny. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sproszkowany imbir, zieloną herbatę w proszku i sól. Dodać mak
i połączyć wszystkie składniki, nie mieszając zbyt długo. Przełożyć ciasto do foremek / formy, wyrównać powierzchnię i piec 25 – 35 minut (w dużej formie 10 minut dłużej). Sprawdzić, czy szpikulec wbity w środek babki jest suchy i czysty po wyjęciu. Odstawić na 15 minut do wystygnięcia, a następnie wyjąć ciasto z foremek / formy, oddzielając je łopatką od ścianek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie polewy
Oprzeć miskę na garnku z gotującą się wodą tak, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wrzątku. Włożyć masło do miski, a gdy się w połowie stopi, dodać cukier-puder. Mieszając dolać tyle wody, żeby masa uzyskała konsystencję gęstego lukru. Gęstość polewy można regulować dodając wodę, gdy jest zbyt gęsta lub cukier-puder, gdy jest za rzadka. Polać babeczki / babkę glazurą, która szybko zastyga.
Babeczki można podać z herbacianym kremem Anglaise
HERBACIANY KREM ANGLAISE
Składniki
1 szklanka 18% śmietany
2 żółtka
3 łyżki cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki japońskiej zielonej herbaty w proszku
Przygotowanie
Podgrzać śmietanę w rondlu nie doprowadzając do wrzenia. W misce zmieszać za pomocą trzepaczki żółtka, cukier oraz wanilię. Stale mieszając powoli zalać jajeczną mieszaninę gorącą śmietaną. Przelać wszystko z powrotem do rondla i gotować na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką,
aż krem zgęstnieje (ok. 4 min.) Przecedzić krem przez sito i odstawić do ostygnięcia na 20 min. Dodać zieloną herbatę w proszku, zamieszać i schłodzić przed podaniem.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
przepisy z programów
Lody z zieloną herbatą
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.31)
trudność: łatwe
Składniki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty
6 żółtek
½ szklanki cukru
2 szklanki śmietany kremówki
1½ łyżki japońskiej zielonej herbaty w proszku
Przygotowanie
Podgrzać w rondlu mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Przecedzić krem przez sito i całkowicie ostudzić. Dodać śmietanę i zieloną herbatę w proszku, dokładnie wymieszać i wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.
Lody można podać z orzechową posypką
ORZECHOWA POSYPKA DO LODÓW
Składniki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki białka z jajka
Przygotowanie
Zmieszać cukier z solą, a orzeszki z białkiem. Zasypać orzeszki cukrem z solą i dokładnie wymieszać. Rozłożyć orzeszki na blasze wyłożonej pergaminem i suszyć przez 2 godziny, a następnie posiekać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Foster Danica oraz 2 gości