Jestem nowy na tym forum, polecił mi je kolega i mam nadzieję, że się nie zawiodę i ktoś mi w końcu pomoże...
Mój problem polega na tym, że nie potrafię podłączyć dysku do komputera/zasilania. Aktualnie mój komputer przedstawia się tak:
Płyta główna: ASUS A7S8X-MX
Procesor: Semrpon 2500+ 1750MHz
Zasilanie: Rubikon 200X 1 200W
Grafika: ASUS Radeon AX1650PRO AGP 256MB (ze zmienionym biosem na Sapphire)
Ram: 2x Kingston 512MB (prędkości nie pamiętam)
Dysk twardy: WesternDigitall WD800JD-22JNAQ 80GB SATA
Przy takiej konfiguracji wszystko działa poprawnie, jednak postanowiłem zmienić zasilanie na silniejsze (sama karta wymaga teoretycznie min. 300W) ze względu na grafikę. (Z grafiką mam problem taki, że przy grach typu Carbon, ProStreet animacje przycinają tak na ułamki sekund średnio co 1 sekundę - czy zmiana zasilania pomoże?).
Dostałem od znajomych dwa zasilacze po 350W, jednak opiszę sprawę z nowszym. Jest to: MODE COM FEEL-350ATX. Problem polega na tym, że po podłączeniu zasilania do płyty głównej, napędu DVD-RW, stacji dyskietek i dysku twardego (czy to kablem SATA czy MOLEXEM) ten ostatni nie jest wykrywany i wyświetla się komunikat w stylu: SYSTEM BOOT FAILURE ...
Dysk działa, czuć że pracuje, jednak BIOS go nie wykrywa.
Co jest powodem tego? Dlaczego dysk nie działa na nowszych, mocniejszych zasilaczach, jedynie na tym starym złomie?
Przy okazji przepiszę tabelki z zasilaczy, może to pomoże w rozwiązaniu problemu.
RUBIKON
+3,3V - 12A
+5V - 20A
+12V - 6A
-5V - 0,5A
-12V - 0,8A
+5VSB - 1A
MODE COM
+3,3V - 20A
+5V - 12A
+12V1 - 10A
+12V2 - 13A