Żeby być legalnym, trzeba mieć jeszcze naklejkę z kluczem umieszczoną gdzieś na obudowie (o ile ten XP jest w wersji OEM oczywiście). Nie wiem jak jest teraz, ale swego czasu aby system uznać legalnym trzeba było spełnić co najmniej 2 z 3 poniższych warunków:
- posiadanie oryginalnego nośnika
- naklejka licencyjna na obudowie
- posiadanie dowodu zakupu systemu (np. faktura)
Myślę, że się to za bardzo nie zmieniło.
Natomiast aktywacja OEMa na innym sprzęcie nie musi się udać. Wtedy tak jak mówił ktoś wyżej - trzeba przekonać konsultanta, że wymieniliśmy płytę główną gdyż uległa uszkodzeniu - to powinno przejść

ToServeAndProtect napisał(a):jeśli masz oryginalny cd-key i
nie używasz go już możesz wykorzystać w nowym systemie

i nie musisz kupować drugiego.
Widzisz TSAP, owszem, jednak dotyczy to wersji BOX. W OEM nie możemy tak zrobić, gdyż jest przypisane na stałe do danej konfiguracji (chyba do płyty głównej, bo gdy wymienimy jakiś inny podzespół to wystarczy tylko dokonać ponownej aktywacji, jest ich jednak ograniczona liczba - później musimy dzwonić do MS). Oczywiście można to ominąć w wyżej podany sposób, ale to raczej nie jest zgodne z licencją

Skoro Robert09 ma, jak pisze, nośnik zapakowany tylko w kopertę, można podejrzewać, że jest to jednak OEM.
A skąd niska cena XPeków na allegro? Bo są legalne tylko na konkretnym sprzęcie. I oczywiście w aukcjach nie jest napisane, że licencja pozwala na instalację tylko na komputerach firmy np. Dell bądź NTT - owszem, jest informacja, że przeznaczone są dla takiego a takiego komputera, nawet często dodają jakąś jego część bądź cały komputer (zepsuty), jednak dodają - system zainstaluje się na każdym sprzęcie, niezależnie od marki! Owszem, może i się zainstaluje, jednak dalej mamy nielegalny system i pieniądze wyrzucone w błoto. Niestety, oryginalne i niededykowane XPeki Home zaczynają się od około 300zł (mówię o wersjach z SP3, SP2 i niższe są zapewne tańsze), przy cenie zdecydowanie poniżej tego z reguły gdzieś tkwi haczyk.
W ramach ciekawostki - znalazłem teraz jakiegoś XPeka (NTT oczywiście) sprzedawanego razem z komputerem za ok. 120zł. Najlepsze są koszty przesyłki:
- Kod: Zaznacz wszystko
do 10kg 100zl (WAGA KOMPUTERA OKOŁO 8KG)
6 osób to kupiło