Proszę o pomoc w wyborze laptopa dla mojej 60-cio letniej, aktywnej mamy (zupełny laik jeśli chodzi o komputery)

A więc:
1. Jaki jest budżet? do 2000 zł
2. Jaki rozmiar jest preferowany? 15,6"
3. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów: brak
4. Do czego głównie ma służyć notebook?
Laptop będzie służył do przeglądania poczty, wiadomości ze świata, strona banku, skype, gg. Gry to jedynie pasjans czy saper, oglądanie filmów, zdjęć
5. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku? przede wszystkim na niezawodności. Żeby laptop się uruchomił, działał, nie ciął się, był jak najszybszy. Waga jak najmniejsza, dobra matryca.
6. Sposób użytkowania laptopa? w domu na kolanach i biurku.
7. Czy zamierzamy grać na notebooku? tak, pasjans, saper wink.gif
8. Sposób zakupu? preferowałabym sklep stacjonarny
9. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? z systemem, najlepiej win7
10. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący? sam mam błyszczący i nie widzę w tym żadnych problemów, więc właściwie bez znaczenia
11. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? jakiś miły dla oka, nie jakiś klocek
12. Kiedy planujemy zakup? jak najszybciej
13. Jak długo planujemy go używać? jak najdłużej
14. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje? jeżeli nie będzie miało to większego wpływu na cenę to SSD żeby był jak najszybszy. Nawet 64GB starczy
15. Czy potrzebny jest napęd optyczny? wystarczy DVD
16. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne.Laptop jak widać nie ma żadnych wygórowanych wymagań, nie będzie służył do obróbki grafiki czy grania w bf4. Skype, gg, poczta, bank, wiadomości. Wydaje mi się że w tej cenie, a najlepiej i niższej uda się coś znaleźć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam