przez kahoona 20 Cze 2007, 18:08
Zacznijmy od podejrzeń, a mam następujące:
1. Uszkodzony zasilacz / także kable.
2. Uszkodzone gniazdo zasilania płyty
3. Uszkodzona płyta główna
4. Uszkodzony wyłącznik
5. Nagmerane w BIOS.
Ad. 1.
Brak sygnału włączenia / wymaga duuużo czasu na zebranie od płyty sygnału włączenia - być może efekt napuchniętego w zasilaczu kondensatora. 20 % prawdopodobieństwa.
Ad. 2.
Mało prawdopodobne - gdzieś by nie łączyło - ale raczej byłoby to "ciągłe" - nie można włączyć i koniec - 5 %.
Ad. 3.
Te same uwagi co w 1 - trzeba by było obejrzeć dokładnie płytę główną pod kątem napuchniętych kondensatorów, zmiany barwy, przepaleń. Płyta ma problemy z odbiorem/przekazaniem sygnału włączenia. Najprawdopodobniejsze - jakieś 50 %.
Dodatkowo potwierdzałoby ten punkt problem z wyłączeniem - brak obsługi zarządzania energią.
Ad. 4
Uszkodzony wyłącznik zwiera - po starcie BIOS (2 sek) następuje 4 sekundowe oczekiwanie na wyłączenie urządzeń po TRZYMANYM przycisku power-off.
10 %
Ad. 5.
15 % - wyłączony interfejs ACPI, włączone "HALT on errors - All errors", wyłączone Power On (disable) , brak "Wake On events" - ze wskazaniem na interfejs zarządzania energią - ACPI.
Obejmuje także ustawienie zworek na + 5VSB - na płycie.
Według mnie - płyta ma gigantyczne problemy. Podmiana zasilacza pomogłaby w ocenie. Wyłącznik można zdiagnozować za pomocą śrubokręta - zwarcia dwóch pinów, do których jest wpięty włącznik zasilania z przodu obudowy.
Niestety - nie mam dokładnej instrukcji do tej płyty - i mogę sobie tylko procentować.
...no to żegnam... i kropka.