Dzięki za pomoc i rady. Problemem więc nie Windows, tylko moja niewiedza. Punkty przywracania systemu usuwałam systematycznie, tylko byłam przekonana, że już samo włączenie przywracania systemu zajmuje jakieś miejsce. Folderu C:\System Volume Information niestety nie mogę znaleźć, pomimo, że ma włączoną opcję 'pokaż ukryte pliki i foldery'. A czyszczenie CCleaner'em też niestety nie pomoże, bo robię to systematycznie.
Mój problem polega na tym, że mam na partycji E dość duży plik (2.1 GB), spakowany w kilku częściach RARem. Gdy chcę go wypakować i połączyć w jedną całość, na partycji C (systemowej), tworzy się jakiś plik, którego rozmiar odpowiada temu ile już się wypakowało. No i tutaj jest sedno problemu, bo ja nie mam na partycji C 2.1 GB wolnego miejsca, tylko ok. 1.9 GB. Wiec w pewnym momencie wyskakuje błąd, bo na C nie ma wystarczającej ilości miejsca na ten plik który się tworzy. Partycja C na moim kompie jest bardzo mała (7 GB) i mam tylko System i kilka programów. Zastosowałam wskazówki z Optymalizacji Windowsa, więc na zwolnienie miejsca nie ma raczej wielki szans. Ale czy jest jakiś sposób na to, żeby ten plik który tworzy się na partycji C podczas łączenia RARów, tworzył się w jakimś innym miejscu? Jeśli tak, to jaki?
EDIT: znalazłam w Ustawianiach WinRARa. Dzięki za pomoc

.