Właśnie dostałem nowy komp z Galaxy 650i Ultra, dual core e2140. Zaczolem od oc i ku memu zdziwieniu poszlo(i chyba chodzi) na 3,0Ghz

Teraz do sedna. Włączam CPU-Z i Orthosa 5 min system się zrestartował. Myśle, że za wysokie temperatury. Włączam Core Temp i Orthosa 3min temp powyżej 60*(wskaźnik na obudowie pokazuje 40*), reset. Trzecia próba Orthos 1H 30min bez monitorowania temp wszystko super.
Wtedy przypomniałem sobie o moim drugim kompie i o tym jak na nim podkręcałem. Asus P5N-E SLI i C2D e4400 2,6Ghz na boxie było dobrze. Zaczołem monitorować różnymi programami temperature (okropnie wysoka ponad 65* i resety). Pomyslałem, że może coś się uszkodzilo/źle zamontowałem. Wróciłem do standardowego 2Ghz sprawdzam temp ponad 63* i reset. I tak kilka razy.
W panice poleciałem do sklepu po jakieś nowe chłodzenie. Kupiłem coś Pentagrama (nie pamiętam jakie byłem w stresie, myślałem, że popsułem nowy komputer). Montuje, włączam komputer patrze temp około 70* i ciągłe resety (pracował Core Temp lub Speed Fan lub Everest). Potem zainstalowałem Asus PCProbe i on pokazał mi tem w okolicy 38* tak jak wyświetlacz w obudowie, ale resety nie ustały.
Po wolnej dedukcji wyciągnąłem wnioski i uruchomiłem tylko Orthosa na 2h - OK. Następnie MoH:A 4h - OK. Skoro na obudowie temp jest zgodne z Asus PCprobe to uznalem, że te czujniki są do bani i powodują zawiechy. Bez "monitorowania" hula na 3Ghz już długi okres czasu.
Przy oc nowego procka ten problem wrócił, nie potrafiłem wyjaśnić czemu. Ciągłe resety jeśli na kompie pracuje program zbierający dane o komputerze (CPU-Z, Core Temp, Everest itd).
Troszkę się rozpisałem. Czy wy też macie takie problemy? Spróbujcie włączyć np. Core Tempa i popracować/pograć na kompie.