zaczne od...przeprosin

A oto problem - czas jakis temu wysypal mi sie HDD w laptopie. Obawiam sie, ze to uszkodzenie sprzetu a nie problem z Win'em - kupilem juz nowego twardziela i mam zamiar instalowac na nim WinXP. I tutaj kilka pytan:
- lepiej instalowac z dysku systemowego, czy tez z recovery discs (jest tego zdaje sie z 6 sztuk)? pytam, poniewaz gdzies kiedys przeczytalem, ze w ktoryms z dwoch podanych przypadkow (obydwu?) win uparcie tworzy jedna partycje, nie pozwalajac podzielic dysku na kilka partycji...
- partycje - czy jest jakas zalecana proporcja dzielenia na partycje (HDD 40GB)?
- czy powinienem sciagnac z witryny microsoftu jakies konkretne latki zanmi podlacze lapa z nowym systemem do sieci? czy po instalacji mam po prostu wejsc na witryne windowsa i spokojnie sciagac wsyzstkie mozliwe aktualizacje?
To chyba tyle, ale oczywiscie czekam na wszelkie sugestie. Co do HDD - zanim padl zaczynal wyraznie zwalniac, pomagalo mu podniesienie tylu laptopa o ok 40 stopni

Dzieki za pomoc.
[ Dodano: Dzisiaj o 7:36 ]
I jeszcze PS - w temacie watku pojawil sie tez temat Win2k. Otoz w mieszkaniu jest jeszcze drugi lap - niestety, ktos wymazal z niego wczesniej Win2k (oryginal) i zainstalowal pirackiego WinXP... Bez komentarza. Po podlaczeniu go do sieci nie mialem pojecia, ze na instalacji golego systemu niestety sie skonczylo - ktos nie sciagnal zadnej aktualizacji (komp jest wspollokatorki, wiec nie wnikalem), wiec skonczylo sie na hordach trojanow i innego smiecia. Probowalem jakos poodkurzac (NOD32 i adaware), ale w trakcie instsalowania latek i ciaglego czyszczenia w/w programami posypal sie system. Objawy:
- nie dziala IE (pojawiaja sie komunikaty o bledzie);
- po jakims czasie od wlaczenia systemu caly pulpit znika i pozostaje tylko tapeta, jedyne co mozna wtedy zrobic, to zresetowac kompa.
Mam zamiar sciagnac z netu i zainstalowac Win2k (na lapie jest numer licencji na ow system wlasnie, wiec rozumiem ze nie bedzie to piractwo), zatem wskazowki dotyczace instalacji WinXP zastosuje i w tym przypadku. Dodatkowa pomoca byloby tutaj podanie linka do instalki Win2k - chociaz w innym watku czytalem juz cos o torrentach. Zapewne po odratowaniu mojego lapa zainstaluje na nim po prostu klienta i sciagne instalke.