Otóż zakupiłem modem vodafone'a bez simlocka razem ze starterem PLAY Online. Ogólnie podziałał mi przez pierwsze pół godziny potem nie mogłem się już połączyć. Do podłączenia używam program Mobile Partner, w którym mam wszystko ustawione według wskazówek z kartki którą dostałem od sprzedającego i po konfiguracji na której działał modem. W programie podczas próby podłączenia wyskakuje wiadomość "Can't connect before register an avaiable network". Pomimo prób podłączenia ręcznego w zakładce "manual search and register" modem nie chce podłączyć się do sieci Play wypisując ten sam komunikat. Dodam, że znajduje sieć w standarzie 3G a ja znajduje się na mapie zasięgu.
Poza tym wkładam kartę Plus'a z telefonu z wykupionym wcześniej pakietem mb i wszystko działa poprawie przy każdej próbie podłączenia z tym, że mam tutaj trochę gorszy zasięg plus'a i odbiera mi w technologii 2g.
Nie mam jak sprawdzić stanu konta bo telefon posiadam z simlockiem na plusa. A przez internet nie mogę ponieważ trzeba się zarejestrować a żeby się zarejestrować trzeba to potwierdzić smsem ktory przychodzi na kartę play, której nie mogę odczytać - nawet w modemie.
Byłem w salonie play, za friko dostałem nową kartę z nowym numerem itp. - dalej występuje ten sam problem. Wyeliminowałem również zły zasięg, w centrum Opola, w dwóch miejscach występuje ten sam błąd.
Czy ktoś zna podobny przypadek i wie jak temu zaradzić? Proszę o pomoc i porady. Może trzeba by się połączyć innym programem? może tym z play'a oryginalnym?
To dla mnie zagadka..