Zaczęło się to, gdy zmieniłem grafikę na 6800gs Palita 128/128 , wcześniej miałem GF 5200. Z początku nie dawała w 3D marku takiej wartości jakiej można się było spodziewać (około 4000), tylko 1100 punktów, więc zrobiłem format, zainstalowałem wszystkie sterowniki, począwszy od tych do płyty głównej i AGP, później wiadomo, cała reszta. Jakiś czas komputer chodził dobrze. Ale zaczęły się pojawiać jakieś przycinki nie tylko w grach ale i w pulpicie. Wyglądało to jakbym miał z 5 fps nawet pisząc przez GG. Zazwyczaj po jakiejś chwili ustępowały te zmulenia i można było grać dalej. Ale ostatnimi czasy zaczęły wyskakiwać blue screeny, nawet w pół minuty po otwarciu systemu - czasem po trzy pod rząd! Gdy załączałem jakąś grę, to cięło tak niemiłosiernie, że miałem ochotę wywalić kompa przez okno. Do tego, po odpaleniu NFS Carbona, po kilku minutach gra stawała tzn muzyka, choć nieco przerywana leciała dalej, a gra ani się ruszyła, nawet myszka była "zablokowana". Jedynym wyjściem był restart kompa. Teraz nawet po włączenie GG, gdy wyskakuje okienko reklamowe, komputer się zawiesza(?) - wszystko chodzi, jak chodziło (wiatraczki kręcą się z tą samą prędkością, HDD coś sobie "mieli"), tylko obraz gaśnie, tak jakby monitor nie dostawał sygnału od karty graficznej...
Sprawdzałem już pamięć - moja działała na kompie kuzyna, za to z jego pamięcią u mnie działy się takie same "dziwy" jak na mojej. Więc to raczej nie RAM.
Kolego polecił mi test programem SuperPi, dałem na 16M i nic nie wywaliło.
Dzisiaj zauważyłem na waszym forum wątek o programie Video card stability test. Mój wynik to hmm... 18 punktów, natomiast Stability test niestety 'failed'.
Czasami też klawiatura się zacinała, pomagał restart.
Co ja mam o tym myśleć, gdzie szukać przyczyny?
Mój config: Sempron 2800 soc. A, Asrock K7VT6, Samsung 80GB, GoodRam 512, Palit 6800gs 128/128
Jeszcze jedno: odczytałem Windbg logi z błędów i wskazują w większości na plik nv4_disp.dll
Odczyty z Everesta:
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika Winbond W83697HF (ISA 290h)
Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)
Nazwa płyty głównej ASRock K7VT6
Temperatury
Płyta główna 35 °C (95 °F)
Procesor 41 °C (106 °F)
Procesor graficzny 42 °C (108 °F)
Otoczenie procesora graficznego 29 °C (84 °F)
SAMSUNG SP0802N 33 °C (91 °F)
Wentylatory
Procesor 3392 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.63 V
+3.3 V 3.18 V
+5 V 4.87 V
+12 V 11.86 V
-12 V -11.85 V
-5 V -5.09 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.85 V
Debug Info F FF C7 FF