Sprawa dotyczy niemożności ustalenia kolejności bootowania, które jest niezbędne przy reinstalowaniu systemu. Zaczęło się od wymiany większości elementów składowych komputera. Ze starego sprzętu pozostał jedynie dysk twardy i karta graficzna. Nowa była obudowa z zasilaczem, płyta głóna, procesor i pamięć. Po złożeniu wszystkiego zaszła potrzeba ponownego postawienia sytemu. Na dysku był uprzednio zainstalowany Windows XP prof z SP2 system plików NTFS. I tu zaczęły się problemy. Mimo zmieniania kolejności bootowania, wskazując jako pierwszy napęd CD, zgłaszał się uparcie sytem z dysku twardego. Nie mogłem też użyć dysku startowego z Windowsa 98, żeby odpalić i sformatować dysk twardy, ponieważ system plików ntfs to uniemożliwia. Nie dało rady też wykorzystać zestawu bodajże 6 dyskietek startowych Win XP, wyskakiwał błąd w tracie czytania dysku nr2. Załatwiłem sprawę w sposób nie koniecznie profesionalny, ale skuteczny. Uruchomiłem komputer z włożonym dyskiem instalacyjnem Win XP, i odłączonym kablem ata od dysku twardego i w momencie startu instalatora docisnąłem ten kabel do dysku. Tylko w takim sposób udało się sformatować dysk i zainstalować system. Problem jednak pozostał, ponieważ nadal nie ma możliwości skutecznej zmiany kolejności bootowania. Dodam tylko, że wszystkie zmienione elementy komputera były nowe, stary pozostał tylko dysk twardy i karta graficzna.
Proszę o sugestie i wyjaśnienia zaistniałego problemu.