Od pewnego czasu zaczynają dziać się dziwne rzeczy w moim komputerze. Zaczęło się od „czkawki” podczas słuchania muzyki z dysku twardego. Dźwięk się rwał co chwila na okres ok. 1 sekundy. To samo zaczęło dziać się z kursorem myszy, czasami pracuje „skokowo”. Później system podczas pracy czasami przestawał „widzieć” nagrywarkę, musiałem robić restart, aby z powrotem ją wykrywał. Co jakiś czas podczas otwierania jakiegoś programu lub folderu te nie reagują by po dłuższej chwili „załapać ” Często system uruchamia się koszmarnie długo (dobre kilka minut) i tak samo długo zamyka.Wczoraj próbowałem nagrać na płytę CD kopię ważnych dla mnie danych, proces nagrywania dochodził do kilkudziesięciu procent i zwis. Dopiero po godzinie prób udało się nagrać dane. Znajomy poradził abym w
narzędziach systemowych --> podgląd zdarzeń--> system sprawdził czy nie występują błędy. Okazało się, że jest ich mnóstwo. Źródłem wszystkich błędów jest atapi, natomiast w opisie błędu jest:
Urządzenie \Device\Ide\IdePort1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu.Informatycy ze szkoły, w której uczy moja żonka twierdzą, że to wirus systemowy i jedynym lekarstwem jest format twardziela. Nie jestem co do tego przekonany chociaż także nie mam żadnych pomysłów na rozwiązanie problemu. Szperanie w Google niewiele pomogło. Jakie mogą być inne przyczyny takiego zachowania systemu?
Konfig. kompa:
Intel Pentium IV 2,8Ghz + AC Freezer 4/Zalman Fan Mate 2
1 Gb Ram (Kingston 2x512Mb 400Mhz, dual channel)
Radeon 9550 128Mb/128Bit
Intel D865 Perl
Barracuda 7200 60Gb
Win XP Prof. SP2 PL
Tagan 380 U-01
Lite-On CD RW
LG DVD
Lg Flatron F700B