pracuję na webservie. stworzyłam kilka tabel w phpmyadmin, sa one powiązane ze sobą kluczami głównymi i obcymi. obecnie pracuję nad dodawaniem danych za pomocą formularza do tych tabel z wykorzystaniem pehapa

nazwy fk w poszczególnych tabelach:
oddzial_nr_oddzialu tabela kierowca
pojazd_nr_rejestracyjny tabela kierowca
oddzial_nr_oddzialu tabela pojazd
jeśli chodzi o tabelę oddział nie ma tam żadnych kluczy obcych, a pola formularza są typu: input type="text" i tu nie ma problemu, formularz przesyła dane do bazy. w tabeli pojazd jest jeden klucz obcy, ale wszystkie pola są typu input type="text" i też nie ma problemu, bo przesyłają się dane do formularza(rekord, w którym jest klucz obcy jest w formularzu jako input type="text" gdyż opcji do wpisania wiele nie będzie, i będą to pojedyncze cyfry i tu użytkownik może bez problemu sobie sam wpisać, ale jak rozwiążę problem o którym zaraz napiszę to zmienię to pole na listę rozwijalną).
i teraz najgorsze czyli tabela kierowca. Tu są dwa klucze obce, ale to akurat raczej nie ma wpływu na ten problem, którego nie moge rozwiązać. otóż część pól jest typu input type="text" natomiast pola, gdzie są klucze obce są jako lista rozwijalna:

i tu właśnie jest problem. bo nie wiem jaki podpiąc pod to kod php aby mi przesłało dane z tego formularza.
szukałam na gÓÓglach czegoś na ten temat, ale wszyscy się chwalą jak to świetnie umieją przesyłać dane z formularza z pól input type="text" a nikt się nie chce połakomić na listy rozwijalne.

aha zapomniałam napisać, że znalazłam coś do pól typu "radio" choć bardziej tu by pasowała lista rozwijalna. i kod dla "radio":
- Kod: Zaznacz wszystko
switch($_POST['oddzial_nr_oddzialu']){
case "1":
$oddzial_nr_oddzialu = $_POST['oddzial_nr_oddzialu'];
break;
case "2":
break;
case "3":
break;
}