ADOBE ILLUSTRATOR CS.
Turorial III autor: *YAJIDO
Po tych wszystkich komentarzach i krytykach które dostawałem odnośnie poprzednich tutoriali postanowiłem zrobić tutorial 3, i tak, tym razme skupię się na bardzo podstawowych rzeczach..
LEKCJA 1: Przygotowanie narzędzi
W tej lekcji będziesz używał dokładnie tych narzędzi co ja.
1. Pen tool (klawisz skrótu "p") <= ważne
2. Selection tool (klawisz "v") <=
3. Eyedropper tool (klawisz "i")
*p/s: Jeśli twój illustrator CS nie ma tych rzeczy, sprawdz pasek 'window' albo wcisnij F6 dla okna kolorów i shift+F10 dla okna przezroczystości.
LESSON 2: Start projektu/wybieranie modelu
Wybieranie modelu - w większości przypadków polecę wektorowanie modeli z jasną karnacją. Inny pewnie uznają to za dziwne, ale im ciemniejszy model, tym będzie trudniej, ponieważ będziesz się bawił ze światłem. Jak już wspomniałem na początku - To jest tutorial dla początkujących.
Pamiętaj!
Wybieraj ostre zdjęcia! Spróbuj nie używać małych, zaszumionych obrazków. Te są najtrudniejsze!
foto 1: paskudne, obcięte, zaszumione, nieostre, małe
foto 2: ostre, ładne (dla mnie), dobre światło, czyste *i było duże! ale zostało zmniejszone
*p/s: Nienawidzę kiedy znajomi dają mi do wektorowania ich SUPER-MAŁE-ZASZUMIONE-FOTKI-Z-KOMÓRKI
LEKCJA 3: (faza 1, wektorowy szkic)
"File>New" potem "File>Place" żeby umieścić wybrane zdjęcie na papierze.
Tworzymy nowy layer i mamy 2 layery [niesamowite - tłum.]. Wektorowanie będzie robione na drugim.
**jeśli nie miałeś tego okna, naciśnij F7
ta, po powiększeniu (ctrl+) zacznij rysować podstawowe kształty twarzy za pomocą pen tool (p). Możesz użyć eyedroppera (i) do wybrania odpowiedniego koloru z oryginału
*im większy zoom, tym łatwiej
Ja osobiście zaczynam mój wektor od oczu, nosa i ust.
kliknij na obrazek oka w oknie layerow żeby przełączyć widzialność obrazka referencyjnego, aby sprawdzić jak ci idzie wektorowanie.
**p/s: cholera! wybrałem złe zdjęcie! jak na tutorial to zdjęcie jest strasznie trudne, spójrz na jej WŁOSY!!!!
FAQ
Q: jak narysowałeś kształty?
A: za pomocą pen tool
Q: ale JAK? <<pytacie o to artystów albo kogokolwiek, ale nikt nie może odpowiedzieć na to pytanie!
A: (ale ja ciągle próbuje) kluczem jest dobre opanowanie pen toola
Q: ale jak dobrze opanować pen toola?
A: po prostu klikaj klikaj i jeszcze raz klikaj - potrenuj troche i wszystko stanie się proste. możesz się tego nauczyć tylko trenując.
Q: masz jakieś sugestie co powinienem zrobić żeby nauczyć się podstaw pen toola?
A: sprawdź Help>Tutorial>Basic Drawing>Drawing paths. to jest tutorial wektorowy. nie będę tutaj tłumaczył pen toola. możesz też sprawdzić ten link: http://yaji.port5.com/pentool.htm
LEKCJA 4: Wargi
To moja ulubiona część. ktoś może powiedzieć że wektorowanie warg jest najtrudniejszą partią bla bla bla... ale dla mnie one jest najłatwiejsze [tłumaczę dosłownie, jakiś analfabeta to pisał - tłum.]
Najpierw powiększ obraz jak tylko możesz i na takim powiększeniu będziesz w stanie dokładnie zobaczyć każdą różnicę koloru. Potem możemy zacząć je kształtować. Żeby wybrać kolor użyj eyedropper tool (i). Nie musisz się zmuszać i rysować dokładnych kształtów. Po prostu narysuj podstawowe kształty i połącz je jak puzzle JIGSAW.
Dlaczego lubię wektorować usta?
Poniewać kiedy usta są bardzo przybliżone, wyglądają dziwnie, ale kiedy kawałki kształtów są uformowane i bez przybliżenia - voila! Mogą nawet wyglądać prawie jak prawdziwe!
LEKCJA 5: Nos
Super łatwa rzecz. Po prostu narysuj linię która ma reprezentować nos. Proponuję użyć jasnego brązowego wziętego ze skóry modelu.
**p/s: dlaczego nie pokazałem jak rysuję oczy?
Nie muszę tłumaczyć takich rzeczy. Po prostu narysuj oczy czarnym kolorem i dodaj małe, białe kropki dla efektu odbicia.
LEKCJA 6: Skóra (jedna z najtruniejszych rzeczy)
Do skóry i cieniowania będziesz używał bardzo dużo tego okna. Powtarzam! Bardzo bardzo dużo!
Okay, krok pierwszy. Narysuj kształt który pomieści wszystkie partie skóry.
Wybierz ten kształt, potem naciśnij (ctrl+shift+() żeby przenieść go niżej. Możesz też kliknąć PPM>arrange>send to back.
Okay, zaraz będziemy cieniować skórę.
Najpierw powiększ oczy.
Narysuj taki kształt i ustaw transparency na multiply i opacity od 6 do 20%, zależnie od potrzeb.
Powtarzaj ten krok powielając narysowane kształty.
Po chwili będzie to wyglądało jak cieniowany gradient.
Powtórz te same techniki na wszystkich partiach skóry (ponieważ dotąd zajeło to tyle miejsca wyobrażasz sobie ile by zajęło gdybym pokazał wszystko krok po kroku?)
to byłby 100-metrowy tutorial
FAQ (znowu)
Q: jak rysujesz kształty skóry? robisz to na wyczucie?
A: nie, po prostu wybieram kształt koloru skóry. tak, ten niepokojący kształt, i daję opacity na 0, potem zaczynam cieniowanie odnosząc się do oryginalnego obrazka.
LEKCJA 7: Włosy!!!
Okay, wytłumaczę to powoli, ponieważ nawet dla mnie jest to cholernie trudne.
-Krok pierwszy! Powiększ!
-Drugi! Stwórz nowy layer i ukryj wszystkie layery oprócz niego oraz obrazka referencyjnego. (tak, podstawowy kolor włosów też ukryj)
-Następnie - używając eye dropper tool, wybierz ciemny kolor włosów z obrazka referencyjnego. Używając tego koloru narysuj ciemne obszary za pomocą pen tool. To też dotyczy kolczyków!
**zazwyczaj zrobienie włosów zajmuje mi kilka godzin, więc najważniejszym elementem w wektorowaniu jest CIERPLIWOŚĆ.
będzie to wyglądało tak kiedy odkryjemy wszystkie layery
proste, nie?
Następna lekcja to... yy.. czekaj.. czekaj aż skończe włosy okay? xD
Kiedy skończysz ciemne obszary, będzie to wyglądało tak.
Odkryj wszystkie layert oprócz obrazka referencyjnego - zobaczysz coś takiego!
OSTATNIA LEKCJA!: Zakończenie i retouche (potem KONIEC!!)
Tym razem będziemy potrzebowali trochę wyobraźni, ponieważ retuszowanie nie bazuje już na oryginalnym obrazku. Narysuj kształty wypełnione czerwonym/ciemno-czerwonym/brązowym/jakimkolwiek pasującym kolorem w miejscach gdzie chcesz umieścić cienie.
Ustaw transparency na multiply i opacity tak, jak potrzebujesz. Tak, dokładnie tak jak w cieniowaniu skóry.
Więc - sugeruję ustawić opacity między 4 a 20% i rysować je wiele razy.
Po tej całej ciężkiej pracy będzie to wyglądało mniej więcej tak i TERAZ!!
OSTATNIA CZĘŚĆ!!!
Odkryj wszystkie layery oprócz obrazka referencyjnego!!
TWÓJ WŁASNY OBRAZEK WEKTOROWY!!!
Powróć do Grafika & Webmastering
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości