przez Garu 17 Sie 2015, 12:10
Nie ma takiego. Są programy do odzysku usuniętych plików, ale mała gwarancja, że plik nie został nadpisany, a więc nie do użytku, jeśli mamy na myśli instalator programu. Pozostaje pobrać program ze strony producenta, pisać do nich, jeśli problem, żeby udostępnił pobranie i ponowne zainstalowanie aplikacji.
Jedyna rada, to przywrócić system do czasu sprzed odinstalowania verbatima.
Podczas odinstalowania programu traci się wpisy ustawień w rejestrze, traci się systemowe foldery ustawień tego programu, choć czasem osierocone pozostają jako śmieci po programach.
Jedynie takim programem, jak płatny Total Uninstall można zrobić kopie zainstalowanych programów. Zapisze wszystkie pliki i foldery, wszelkie foldery z plikami konfiguracji, oraz ze wszelkimi wpisami w rejestrze. Można to mieć nawet nagrane na płycie, czy pendrive. To bardzo przydatne, gdyż po reinstalacji systemu instaluje się Total Uninstall rejestruje zachowanym kluczem i kolejno przywraca poprzednio zainstalowane programy (ich lokalizacje, pliki i foldery, wpisy rejestru).
Oprogramowanie, to także jest inwestycja. Czasem to bardzo drogi gips, albo jednorazowy, albo unikatowe gry. Przepadł mi kiedyś płatny 3D PageFlip, który uzyskałem w promocji 100%discount w giveaway. Teraz zachowuję kopie zainstalowanych programów na czarną godzinę, bo mam sporo tego.
Człowiek widzi rzeczy, jakimi są i oby to była prawda.