mam irytujący problem od jakiegoś czasu i liczę, że fachowcy pomogą mi go rozwiązać

> pojawił się BSOD z błędem (nie zapisałem jakim) i komputer się zresetował, po czym nie mogłem go ponownie uruchomić - zawieszał się lub resetował w momencie ładowania Windowsa, ale też tuż po ukazaniu się informacji o BIOS'ie, dyskach itp., nie mogłem mimo wielu prób uruchomić komputera, zawsze to samo - reset w różnych momentach, głównie przed ładowaniem systemu,
> nie pomagają: zresetowanie ustawień BIOS'u, Clear CMOS za pomocą zworki, wymiana baterii na nową, odłączenie wszystkich niepotrzebnych urządzeń (w tym dysku! - co świadczy o tym, że to nie wina systemu, odpadają też moim zdaniem problemy sprzętowe), reinstalacja systemu (i tak musiałem w końcu zrobić format

> inne objawy:
- żadne zmiany opcji w BIOS'ie nic nie wnoszą,
- czasem przed ładowaniem systemu (a raczej restartem w moim przypadku...) pojawia się na chwilę "CMOS CHECKSUM" i zaraz po tym restart, a kilka razy pojawiło się "CMOS CHECKSUM... OK",
- czasem po kilku restartach z rzędu komp zawieszał się przed ładowaniem systemu i z głośnika na płycie dochodził CIĄGŁY szybki dźwięk o błędzie (dla mojego BIOS'u - AMI, oznacza to brak pamięci bądź karty graficznej... Sterowniki grafiki mam najnowsze, a pamięci przechodzą Memtest jak i pracę na jednej kości;
- kilka razy po resetach nie pojawiała się kontrolka na klawiaturze (dopiero po wyjęciu zworki) i komputer zawieszał się na ekranie 'powitalnym',
- niekiedy nie mogłem wejść nawet do BIOS'u, bo wcześniej komputer restartował,
> mogę napisać tego posta, ponieważ po wielu próbach znalazłem sposób na uruchomienie systemu, ale jest on dość irytujący, a mianowicie:
- włączam komputer i pojawienia się ekran z nazwą płyty,
- potem ekran z informacjami o BIOS'ie itp. (wyświetla się po wcześniejszym resecie ustawień BIOS'u),
- komunikat "Press F1 to Run SETUP, Press F2 to load default values and continue", wciskam F1, wchodzę do BIOS'u,
- koniecznie muszę dać "Load Fail-Safe Defaults" lub "Load Optimized Defaults" i NIE zapisać zmian,
- pojawia się czarny ekran przez kilka sekund i o dziwo wczytuje się bez problemów Windows...
Co jeszcze ważne - działo się tak przed formatem, jak i rzecz jasna teraz, z tymże po sformatowaniu partycji systemowej i instalacji Windows po wgraniu plików z płyty i restarcie komputera w celu dalszej instalacji systemu pojawiał się czarny ekran i zawias... Na szczęście za którymś razem instalacja poszła dalej.
Włączanie komputera jest irytujące, bo oczywiście data zmienia się na tą z której pochodzi BIOS, a więc z 2007 roku. No i właśnie, BIOS mam dość stary, sygnowany numerem P19, a najnowszy to już P43... Żeby rozwiązać problem potrzebny będzie moim zdaniem flash BIOS'u i tu dochodzimy do sedna sprawy - czy ta operacja przy wyżej wymienionych objawach jest bezpieczna? Czy dokonać BIOS'u z płyty CD, dyskietki, czy poprzez oprogramowanie płyty głównej (FOX LiveUpdate) z poziomu Windowsa?
Z góry dziękuję za pomoc