wymieniłem sobie ostatnio pamięci z jednostronnych Kingstonów 2x256 MB/333 MHz na dwustronne Buffalo 4x1GB/400 MHz (no taką miałem fantazję, aby pamiątek po maxie wetknąć

Jak obsadzam wszystkie 4 kostki BIOS pięknie je wykrywa w dualu. System się ładuje, uruchamia (jak na razie super) pochodzi 5 min. i następuje restart (tak ja bym wcisną klawisz reset). Po tym incydencie już jest w kratę, albo znowu się uruchamia i pochodzi 5 min., albo na BIOSie się wykrzacza.
Żeby było śmiesznie jak wsadzam tylko 2 śmigają rewelacyjnie bez żadnych problemów. Niezależnie czy siedzą w słotach 1 i 2 czy 3 i 4. A tak już dla całkowitego zakręcenia w przypadku obsadzenia 3 w BIOSie i w systemie wykrywany jest tylko 1 GB, ale w programiku CPU-Z 1.30 w zakładce Memory widzę dumne 3 GB a w zakładce SPD dla każdego z modułów taki oto zapis:
Dla 133 MHz
CAS Latency 2.0
RAS to CAS 3.0
RAS Precharge 3.0
Tras 6.0
Dla 166MHz
CAS Latency 2.5
RAS to CAS 4.0
RAS Precharge 4.0
Tras 7.0
Dla 200 MHz
CAS Latency 3.0
RAS to CAS 4.0
RAS Precharge 4.0
Tras 8.0
Moja płyta główna to ASUS P4G8X DeLuxe. Nie obsługuje ona pamięci szybszych niż 266 MHz. Kości nie stwarzają problemu dla tej częstotliwości jednak timingi wyświetlane przez CPU-Z 1.30 są za agresywne. Stabilnie (rzecz jasna dla 2 kości) jest dopiero przy:
CAS Latency 2.5
RAS to CAS 3.0
RAS Precharge 3.0
Tras 6.0
Ustawiałem wszelakie kombinacje timingów łącznię z tymi najbardziej ślamazarnymi problem nie znika. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
T.
Ps. Podałbym jeszcze nr błędu z loga systemowego tylko za bardzo nie wiem gdzie go znaleźć.