Po włączeniu komputera monitor iiyama lcd 19' e1902wsv przełączył sie na rozdzielczosc 1024x768. Włączam wlasciwosci grafiki a tam tylko do wyboru dwie. Ta wyzej wymieniona i 800x600. Przełączam na lcd laptopa a tam normalnie rozdzialka 1280x800. Myslalem ze to wina windowsa bo na przemiennie instalowalem i usuwalem programy i win mx7 juz tak sie wylozył ze nawet po kliknieciu zamknij system trzeba bylo go wylaczac przyciskiem power w laptopie. Zainstalowalem zwyklego win xp + sp3 po instalacji standardowych sterownikow do acera 3613 wlmi spotkalo mnie to samo. Czyli dwie rozdzielczosci. Probowalem wymusic powerstripem - nic. Próbowałem instalowac sterowniki stare/nowe - też nic. Podlaczylem potem pod lapka hp ten monitor i wykryl normalnie inne rozdzielczosci (z tym ze za duze jak na ten monitor czyli 1900 x cos tam). Ustawilem recznie na 1440 x 900 i dalo rade. Potem podlaczylem pod acera 5220 i rowniez panel nvidia wykryl inne rozdzialki i 1440x900 tak samo ustawilo się.
I teraz mam pytanie. Co sie do cholery stalo w moim wysluzonym acerze ze "nie podaje" do tego cholernego monitora wyzszej rozdzielczosci niz 1024x768 ? Ma ktos jakis pomysl co tu zrobic ?
zapomnialem dodac ze przy kolejnej instalce windowsa podlaczylem monitor odrazu do lapka i po instalacji wykrywa rozdzielczosci wyzsze, ale nie taka ktora ma byc czyli 1440x900. Wykrywa jakies 1280 x , 1940 x, 1600 x. Po instalacji sterownikow znow klapa. Niby to oznacza ze sterowniki sa do dupy, ale dlaczego wczesniej dzialalo to normalnie i czemu teraz mialo by to nie dzialac ?
edit : zainstalowalem nowego biosa, cudowalem znów ze sterownikami, zainstalowalem spowrotem mx7 i dalej to samo...
wciaz 1024x768 na 19 wide ;(