po krotce przedstawiam problem ktory neka mnie od samego poczatku kupienia komputera tj od 2 tygodni.
Jak niektorzy wiedza kupilem za posrednictwem porad na tym forum komputer o takich parametrach:
1x Intel Intel Core i5-4430 /3.0GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 730zł
1x AsRock AsRock B85M Pro4 /intel B85, LGA 1150/ 299zł
1x SilentiumPC SilentiumPC Deus G1-600W 80+ Bronze 230zł
1x XFX XFX Radeon HD7970 Double Dissipation 3GB DDR5 384bit (925/5500) 1469zł
1x Crucial Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek 179zł
1x Seagate Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12 199zł
1x Liteon Liteon iHAS120 SATA (black) 69zł
1x SilentiumPC SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza) 149zł
1x Microsoft Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1 359zł
Ostatnio oddalem RMA karte graficzna po tym jak pokazywala artefakty w guild wars 2 i zazyczylem sobie zamiane na druga nowa taka sama.Problemem nie byla karta tylko wlaczona opcja vsync+tripple buffering.
Podczas grania w gry mmorpg gdzie jak wiadomo duzo jednostek, duzo efektow - ogolnie na ekranie duzo sie dzieje mam freez lagi podczas obracania kamera.
Gry na ktorych testuje to lineage2 i guild wars 2.
Grajac w lineage 2 na ekranie logowania mam 200+ klatek na sekunde (nie chwale sie wiem o tym ze ludzkie oko widzi max50 nie o to chodzi) a podczas grania mam 20-100 i to jest wlasnie problem.
W jednym miejscu mam 100 klatek odkrece kamere tam gdzie jest troche zadymy i freez lag na 0,5s skoki rzedu od 60-10fps i ponownie powrot 10-40 to taki przyklad.
testowalem na roznych ustawieniach od high to low i problem zawsze ten sam za duzy skok fps w krotkim czasie a przy wlaczonej funkcji vsync + tripple buffering to juz jest klatkowanie totalnie takze prosze mi tego nie polecac aby wlaczyc.
dodam ze mam najnowsze sterowniki do karty graficznej a mianowicie 13.4
zaczalem sie zastanawiac co jest przyczyna bo moj stary komputer dzialal gorzej ale plynniej i tego zrozumiec nie moge w jaki sposob.
Za ten freez lag jak to ja nazywam jest odpowiedzialny procek,ram oraz dysk ktoras z tych czesci wg mnie.
Testowalem lineage2 przed chwila zainstalowany na dysku zewnetrznym i roznice byly minimalnie na plus ale skoki dalej czyli brak plynnosci.
WG mnie:
a) dysk nie nadaza doczytywac informacji i mam laga wtedy kiedy on przeszukuje dane
b)procesor nie domaga
c)pamieci ramu maja zbyt duze opoznienie (cl9) badz szyna 1333 jest zbyt wolna na duze zadymy.
Ostatnia kwestia jest to ze testowalem rozne parametry w ati control center i z roznymi tak samo ustawieniami w grze.Odnosze wrazenie ze komputer chce wyswietlic, moze wszystko w ladnej grafice ale cos go powstrzymuje.Prosze o porade co zrobic aby granie bylo plynne bo nie rozumiem jak komputer za 300zl moze plynniej wyswietlac gre od komputera za prawie 4 tysiace zl...